Hlavní obsah

Tlačil Trump na ukrajinského prezidenta, aby vyšetřoval Bidenova syna?

Donald Trump obviňuje z dalšího skandálu „fake news“ média.

Reklama

Americký prezident Donald Trump dnes zopakoval, že během telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským neřekl nic špatného. Podle páteční zprávy deníku The Wall Street Journal ale šéf Bílého domu opakovaně naléhal na nového ukrajinského prezidenta, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena, syna uchazeče o demokratickou kandidaturu v amerických prezidentských volbách Joe Bidena. Trump veškerá podezření již několikrát odmítl. Biden junior pracoval pro ukrajinskou energetickou společnost.

Článek

Trump podle agentury Reuters novinářům řekl, že 25. července měl s ukrajinským prezidentem „skvělý telefonát“. Rovněž prý nemá problém s tím, aby jeho osobní právník Rudolph Giuliani kvůli tomu vypovídal před Kongresem.

Hunter Biden byl spoluvlastníkem ukrajinské energetické firmy v době, kdy jeho otec byl druhým mužem ve vládě Baracka Obamy. Joe Biden podle vlastního přiznání v roce 2016 zatelefonoval do Kyjeva a pod pohrůžkou zablokování půjček přinutil vládu, aby odvolala generálního prokurátora, který firmu Huntera Bidena vyšetřoval pro podezření z korupce.

Trump podle médií letos v létě žádal nového ukrajinského prezidenta Zelenského, aby Kyjev začal Bidenova syna vyšetřovat. V červencovém telefonátu údajně Trump osmkrát vyzval Zelenského ke spolupráci v této věci s jeho právníkem Giulianim. Už v květnu se objevily informace, že Giuliani si chtěl na Ukrajině opatřit kompromitující informace na bývalého viceprezidenta Bidena, který je považován za největšího Trumpova soupeře v prezidentských volbách 2020.

K případu se dnes v rozhovoru s televizní stanicí ABC vyjádřil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Pokud se ukáže, že Joe Biden „nepatřičně“ zasahoval do vyšetřování na Ukrajině, když chtěl chránit svého syna, měl by být vyšetřován, uvedl Pompeo.

Trump již ve svém sobotním tweetu informoval o „rutinní konverzaci s ukrajinským vůdcem, která byla naprosto v pořádku“. „Nic, co jsem řekl, nebylo špatně,“ dodal a naopak obvinil takzvané „fake news média a jejich partnera Demokratickou stranu“, že si celou kauzu vymyslely. Na adresu bývalého viceprezidenta nicméně poznamenal, že „Bidenův požadavek byl naprostou katastrofou a fake news to vědí, jen o tom nechtějí informovat“.

Reklama

Související témata:

Doporučované