Hlavní obsah

Komunisté tlačili na Babiše, aby nakoupil Sputnik

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedi, Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem.

Reklama

Proč poslanci komunistů nedali vládě Andreje Babiše ve Sněmovně hlasy pro pokračování nouzového stavu, i když premiéra a jeho kabinet dosud vždy podrželi?

Článek

Dlouhé měsíce byli poslanci komunistů Babišově menšinové vládě ve Sněmovně tichou, ale spolehlivou oporou, ve čtvrtek pozdě večer však při hlasování o prodloužení nouzového stavu cukli.

Hrozby, že to udělají, posílali Babišovi několik dní a jednali o nich s premiérem do poslední chvíle – ještě v den hlasování. Předseda komunistů přitom veřejně proklamoval tři zásadní podmínky – otevření škol, otevření venkovních sportovních středisek a legislativní změny.

Nyní však komunisté Seznam Zprávám přiznali, že na stole byla od nich ještě jedna podmínka: protlačit ruskou vakcínu Sputnik V do české očkovací strategie. I bez toho, že by měla jako ostatní používané vakcíny ze Západu schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

„Sputnik byl předmětem jednání našeho pana předsedy Filipa s předsedou vlády,“ potvrdil Seznam Zprávám poslanec za KSČM Stanislav Grospič.

„V tomto směru jsme ho žádali, aby neuzavíral cestu a možnost získat vakcínu z Ruska nebo z Číny,“ uvedl také jeho kolega Zdeněk Ondráček. „Dlouhodobě mu říkáme, že spoléhat se na jenom na Evropskou unii je prostě chybný krok.“

Ze strany komunistů mohlo jít o reakci na názorový posun premiéra, který ještě před týdnem v Maďarsku svými komentáři ruskou vakcínu bez evropského schválení nevylučoval, ale pak ve středu před cestou do Srbska řekl, že Sputnik se v Česku bez certifikátu EMA neobejde.

Andrej Babiš na tvrzení hned několika komunistických poslanců o tématu Sputnik reagoval emotivně. Na otázku, zda komunisté podporu nouzového stavu podmiňovali mimo jiné tím, aby se mohlo očkovat Sputnikem, který nebude schválen Evropskou lékovou agenturou, uvedl, že je to „lež“.

„Není to pravda, komunisti v životě se mnou o Sputniku nemluvili,“ uvedl premiér. „Komunisté byli spíš naštvaní na Ministerstvo vnitra za vymáhání opatření,“ doplnil Babiš.

Tato odpověď se však rozchází s hlasy komunistů nejen z pohledu posledních vyjednávání.

„Téma Sputniku s panem premiérem řešíme už od konce loňského roku,“ řekl už citovaný poslanec Ondráček.

A poslankyně Miloslava Vostrá, předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru, byla další, kdo uvedl, že ve čtvrtek tohoto týdne na jednání mezi Babišem a komunisty téma Sputniku padlo. „Jednalo se o zajištění dostatečného počtu vakcín, včetně Sputniku,“ řekla Seznam Zprávám poslankyně Vostrá.

Jak už Seznam Zprávy v minulých dnech popsaly, Andrej Babiš je kvůli ruské vakcíně nejen pod tlakem komunistů. Cestu, kdy by mohl být Sputnik V v Česku používán i bez evropského schválení, totiž podporuje také jeho poradce a bývalý ministr Roman Prymula. To sdělují nejen zdroje blízké vládě, ale také to lze vyčíst z Prymulových novinových vyjádření, která Seznam Zprávy citovaly.

Už před cestou do Maďarska, které Sputnikem V očkuje „na vlastní pěst“, byli například úředníci Ministerstva zdravotnictví pověřeni, aby zajistili právní možnosti, jak Sputnik V nouzově povolit pouze s doporučením Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Využilo by se k tomu ustanovení zákona o léčivech. Paragraf 8, odstavec 6 tohoto zákona totiž umožňuje vakcínu v Česku použít na odpovědnost státu.

Před další cestou do Srbska se však Babiš s Prymulou a poslankyní ANO Věrou Adámkovou setkali s vedením zdejšího lékového úřadu, který však podle ředitelky Ireny Storové trval na tom, že bez detailních informací a bez evropského schválení ruskou vakcínu nelze nakoupit, protože by to pro veřejnost znamenalo obrovské riziko.

Právě tato schůzka byla zřejmě jedním z podnětů, proč premiér svůj postoj z Budapešti vzal zpět.

S tím však mají komunisté velký problém. „Proč bychom měli spoléhat jenom na EMU, když tady máme vlastní SÚKL. Jestli ho teda nepotřebujeme, tak ho můžeme zrušit a úředníky poslat dělat něco jiného,“ vysvětlil poslanec Ondráček.

Stejný argument použil jeho stranický kolega Pavel Kováčik.

„Náš SÚKL má tu kompetenci, ale bojí se to udělat, protože by byl pod palbou kritiky, proto má nechuť,“ řekl Seznam Zprávám.

Výměna hlavní hygieničky?

Komunisté pak na jednání předsedů politických stran řešili podle informací Seznam Zpráv také práci hlavní hygieničky Jarmily Rážové na resortu zdravotnictví.

„O její neschopnosti padlo na jednáních mnoho slov, z úst nejen premiéra a Vojtěcha Filipa,“ řekl Seznam Zprávám účastník jednání předsedů stran.

Premiér podle jednoho člena vlády Rážovou kritizoval už na ranním čtvrtečním jednání vlády. „Dával jí za vinu špatnou situaci v krajích a také problém fungování hygien,“ řekl Seznam Zprávám člen vlády.

Případné personální požadavky komunistů na tomto postu Andrej Babiš popřel.

I předseda komunistů odmítl, že by personální výměnu na postu hlavní hygieničky požadoval. „Nic takového, nevím, kdo něco takového roznáší,“ napsal Seznam Zprávám Vojtěch Filip.

Případnou výměnu Rážové, která je v pozici náměstkyně ministra zdravotnictví, odmítá i ministerstvo. „Žádné takové informace zatím nemáme,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí resortu Barbora Peterová. Ani Kotrbová zatím neví o případné nabídce. „Nic o tom nevím,“ napsala Seznam Zprávám Kotrbová.

Reklama

Doporučované