Hlavní obsah

Tlak na afghánská média sílí. Kvůli množství zavražděných novinářů nemají pokrývat krizové události

Afghánská média jsou kvůli množství mrtvých novinářů pod tlakem.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Afghánská média čelí rostoucímu tlaku kvůli vysokému počtu mrtvých reportérů. V roce 2018 jich podle Komise na ochranu novinářů bylo zavražděno celkem 12.

Článek

„Žijeme tu smrtí,“ napsal afghánský reportér Samim Faramarz na svém facebookovém profilu v září roku 2016. Reagoval tak na sérii bombových útoků, při níž zahynuly desítky lidí. V polovině minulého týdne zemřel sám – v přímém přenosu.

Jakožto reportér celostátní televize Tolo se Samim Faramarz, společně se svým kameramanem, vydal na místo v centru Kábulu, kde došlo k sebevražednému teroristickému útoku. Ve chvíli, kdy Faramarz živě informoval o smrtícím výbuchu namířeném na wrestlingový klub, přišel druhý výbuch. Reportér a jeho kameraman tak zemřeli při živém vstupu.

Jak uvedla agentura Reuters, cílem „druhého“ výbuchu bylo usmrtit potenciální očité svědky a novináře. „Účelem vražd novinářů je ukrýt pravdu o Afghánistánu. Povstalci míří na novináře, aby jim zabránili v informování o sebevražedných útocích na místní obyvatele. Nechtějí, aby jejich brutalita vyšla najevo,“ řekl Ezatullah, obyvatel Kábulu, agentuře Reuters.

Afghánská média teď kvůli vysokému počtu mrtvých reportérů čelí rostoucímu tlaku. Výjezdy k bombovým útokům přitom redakce snížily už po dubnové explozi, při níž zemřelo devět reportérů, fotografů a kameramanů. Další restrikce ale pravděpodobně ještě přibudou.

„Zmenšuje se nám prostor. Přišli jsme o kolegy během čtyř různých útoků. Čtyři na sobě nezávislé útoky v posledních dvou letech. To potvrzuje fakt, že média jsou pod obrovským tlakem. Nejen ze strany Talibánu, ale i vlády a dalších hráčů,“ řekl šéfredaktor Tolo News Luftullah Najafizada. Dodal, že k nové každodenní realitě afghánských novinářů patří dlouhý seznam „no-go“ míst a věcí, které reportéři jednoduše nemohou dělat.

Teroristické jsou v Afghánistánu na denním pořádku. V neděli se příslušník teroristické organizace Islámský stát odpálil na motocyklu a zabil sedm lidí. Následoval pondělní útok, tentokrát ze strany islamistického hnutí Tálibán. Při něm podle agentury AP zemřelo nejméně 52 příslušníků vládních bezpečnostních sil.

Reklama

Doporučované