Hlavní obsah

Tlak na Babiše sílí, přístav u Karlova mostu a napětí v okolí Íránu

Večerní zprávy 18. června 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:17 Hlasování o nedůvěře vládě

Týdny dlouhé demonstrace, desetitisíce lidí na náměstí a teď i političtí oponenti. Tlak na Andreje Babiše stoupá – už příští středu bude ve Sněmovně čelit hlasování o vyslovení nedůvěry jeho kabinetu. Opozice totiž má k dispozici dostatek hlasů, aby jednání vyvolala a žádost o schůzi už odeslala šéfovi Sněmovny.

02:10 Spor o Lidový dům

A ještě jedno téma, kde jednu z hlavních rolí hraje sociální demokracie. Stále totiž nekončí dlouhá sága stranického sporu s dědici právníka Zdeňka Altnera. V případu jde až o 300 milionů, které si na ČSSD nárokují právníkovi potomci – peníze jim měly být vyplaceny v souvislosti se zastupováním ve sporu o Lidový dům. Celý případ se ale před dvěma týdny vrátil v podstatě na začátek k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

03:00 Soud s Rathem finišuje

Dlouholetý proces s Davidem Rathem se chýlí ke konci – dnes naposledy vypovídali u odvolacího soudu svědci – třeba bývalý policista Libor Gregor. Ten mluvil o tom, co stálo na počátku kauzy. Kromě něj se u soudu objevil i Rathův bratr Michal, který hovořil o majetkových poměrech v rodině. Rozsudek v této korupční kauze padne příští středu.

05:07 Přístaviště u Karlova mostu

Ponton na Vltavě u Karlova mostu a lavička Václava Havla. To je spojení, které by mělo do konce roku vzniknout v památkově chráněném centru Prahy na Alšově nábřeží. Záměr podnikatele Štěpána Rusňáka ještě není 100procentně schválený. Se stavbou pontonu nesouhlasí hlavně Národní památkový ústav. Konkurence na Vltavě navíc tvrdí, že pod záminkou uměleckého díla vznikne u Karlova mostu nové přístaviště.

07:48 Jednání koaličních špiček

Opozice ale v tuto chvíli nemá dost hlasů, aby nedůvěru Andreji Babišovi a jeho vládě vyslovila. Její představitelé tak apelovali na sociální demokraty, aby se k nim přidali. I bez tlaku opozice je ale situace v koalici výrazně napjatá. I proto jednají její špičky právě teď v Poslanecké sněmovně. Večerní schůzku tam sleduje naše redaktorka Zuzana Černá.

10:36 Americký velvyslanec o Česku

Mezi americkým velvyslancem a českým prezidentem existuje „pozitivní chemie“ – Steven King to řekl v rozhovoru pro Televizi Seznam. Ani dobré osobní vztahy ale nedokážou dostat Miloše Zemana do Bílého domu – americký velvyslanec ale nedokáže říct, proč to tak je. Americkou diplomacii aktuálně zajímají i rozsáhlé protivládní demonstrace. V depeších o nich King do Washingtonu píše: „Vítejte ve zdravé demokracii.”

11:58 Největší pražské cvičení záchranářů

Největší pražské cvičení – stovky záchranářů, policistů i hasičů. Tak vypadalo noční dění v obchodním centru na Smíchově. Bezpečnostní složky tam nacvičovaly zásah při fingovaném teroristickém útoku. Do akce se zapojila i Fakultní nemocnice v Motole. Právě tam byla část ze stovek figurantů představující zraněné lidi převážena.

15:53 Američtí vojáci se přesouvají k Íránu

Další americké posily vyrážejí na Blízký východ – Washington do oblasti vysílá zhruba tisícovku vojáků. Oznámil to ministr obrany Patrick Shannahan. Své jednotky Američané posilují v reakci na rostoucí napětí s Íránem. Na vině je i dění z minulého týdne – to v Ománském zálivu došlo k útoku na dvojici tankerů. USA i další státy z incidentu viní právě Írán. Nejde o první posílení tamní americké posádky – už před několika týdny se tam navíc vypravilo patnáct set vojáků.

16:15 Unikátní průmyslová budova

Unikátní spojení průmyslu a zeleně. Firma ze Slavkova u Brna otevřela jedinečnou tovární halu. Ekologická budova se zelenou střechou a stěnami díky využití dešťové i odpadní vody nepotřebuje kanalizaci. Podobný projekt má v Evropě premiéru.

Reklama

Doporučované