Hlavní obsah

Tlak na rezignaci rektora Zimy kvůli smlouvě s Home Creditem sílí, akademický senát se k jeho odvolání nehlásí

Další výzvy k rezignaci Zimy, Akademický senát Univerzity Karlovy je asi nevyslyší

Reklama

Po tlaku ze strany studentů, pedagogů a pracovníků Univerzity Karlovy se její rektor Tomáš Zima rozhodl od smlouvy s Home Creditem odstoupit. Předběhli ho ale samotní zástupci firmy, která podniká na čínském trhu, za což byla spolupráce s univerzitou kritizována. Pro rektora není ale konec spolupráce zažehnáním problému, vlna kritiky se na něj valí nadále.

Článek

Studenti, absolventi, zaměstnanci a členové akademické obce v otevřeném dopise neformální iniciativy Univerzita Karlova etická vyzvali kvůli smlouvě s Home Creditem k odstoupení rektora UK Tomáše Zimu.

V prohlášení před pátečním jednáním Akademického senátu Univerzity Karlovy (AS UK) přišla výzva také od akademiků a tří členů vědecké rady Přírodovědecké fakulty.

Podle nich rektor nebyl schopen vyhodnotit dopad smluvních závazků na fungování univerzity. „Jsme přesvědčeni, že profesor Tomáš Zima prokázal, že není způsobilý nejvyšší funkci vykonávat a jeho další působení ve funkci rektora by bylo ohrožením pro celou Univerzitu Karlovu,“ stojí ve výzvě akademickému senátu.

„Celá záležitost jednoznačně ukazuje, že rektor UK při vyjednávání smlouvy se společností HC selhal, neboť univerzitu vystavil nebezpečí zneužití jejího dobrého jména,“ píší v otevřeném dopise, který podepsalo devět akademiků.

Vědecká rada fakulty ho ale neschválila, řekl ČTK jeden z autorů profesor Tomáš Fischer. Podle mluvčího univerzity Tomáše Hájka byli pro tři členové vědecké rady fakulty, 12 bylo proti, 12 se zdrželo a pět nehlasovalo.

Jedním ze zásadních problémů je pro ně také netrasparentní financování Česko-čínského centra UK nebo bagatelizace neetických a predátorských publikací na univerzitě. Podle zástupců autorů otevřeného dopisu není rektor Tomáše Zima dobrým reprezentantem Karlovy univerzity. Svým jednáním podle nich často popírá základní hodnoty, na kterých by měla univerzita stát a které by měla nejen na své půdě, ale i ve společnosti jako celku hájit.

Rektora Zimu dále vyzývají k odstoupení z funkce. „V případě nevyslyšení naší výzvy pak žádáme akademický senát University Karlovy o podniknutí kroků vedoucích k odvolání rektora z funkce,“ stojí dále ve výzvě.

Zima v reakci sdělil, že tato diskuse patří na jednání akademického senátu. „Vážím si a respektuji názory všech zástupců akademické obce. Informace, které šíří zmíněná výzva, považuji za zavádějící a nepravdivé. Věřím proto, že i o bodech, na které petice upozorňuje, povedeme diskusi na pátečním jednání Akademického senátu UK, neboť právě tam podle mého názoru tato diskuse patří,“ uvedl ve vyjádření rektor Zima.

Co na to říká Akademický senát

Šance, že by Akademický senát skutečně zahájil proces odvolání rektora Tomáše Zimy, není velká. Tři ze šesti členů jeho předsednictva by odvolání nepodpořili, předseda AS UK František Zahálka se domnívá, že odvolání rektora by mělo být vždy až poslední možností. Volání po rezignaci Tomáše Zimy ale považuje za důkaz vysoké míry demokracie na univerzitě.

„Současné výzvy k rezignaci rektora UK jsou důkazem názorové svobody členů akademické obce UK a to jen dokládá vysokou míru demokracie na naší univerzitě. Toto je také jedním z hlavních úkolů AS UK a mě jako jeho předsedy, chránit svobodu názorů a svobodu projevu,“ napsal Zahálka Seznamu.

Řada členů Akademického senátu se shoduje na tom, že samotné odvolání rektora je příliš tvrdý postih. Souhlasí ale například se stanovením pravidel pro uzavírání partnerství a smluv mezi univerzitou a dalšími (komerčními) subjekty.

Rektor Zima má na pátečním zasedání akademického senátu univerzity navrhnout zřízení komise, která připraví parametry a kritéria pro spolupráci univerzity s komerčními partnery. Signatářům otevřeného dopisu, kterých je nyní přes 600, ale takové opatření nestačí.

„Členy komise by měl navrhnout Akademický senát UK. Těší mne, že místo v této komisi mne přislíbil prof. Jiří Přibáň z britské Cardiff University,“ napsal rektor ve svém vyjádření ve čtvrtek. Stejně jako mnoho členů Akademického senátu považuje kritiku vůči smlouvě s Home Creditem za důkaz svobody slova na půdě univerzity.

Zima reaguje také na další body otevřeného dopisu, které jej kritizují. Netransparentnost vazeb univerzity na orgány Čínské lidové republiky popírá: „Činnost Česko-čínského centra, které bylo založeno 15. 3. 2016, je financována zcela standardně a podle všech pravidel, která na Univerzitě Karlově platí. […] Dvakrát za rok se konají také konference za účasti špičkových odborníků z celého světa a také se uskutečnily dvě letní školy. Tyto akce organizuje Středisko bezpečností politiky FSV UK a jejich průběh je vždy dokumentován a zveřejňován, a tedy zcela transparentní.“

Redakce Seznamu se během dne pokoušela s rektorem Tomášem Zimou telefonicky spojit, mluvčí university Václav Hájek ale novináře odkázal právě na vyjádření na Facebooku.

Proti odvolání rektora se staví i člen předsednictva David Pavlorek z Filosofické fakulty. Právě tato fakulta se proti spolupráci univerzity se společností Home Credit výrazně vymezila ještě před vypovězením smlouvy.

Podle svého vyjádření bude fakulta vždy dbát o důsledné dodržování všech akademických svobod i o svobodu zaměstnanců a studentů fakulty.

„Filozofická fakulta UK nebyla do přípravy smluv nijak zapojena. Udělení exkluzivního označení ,Hlavní Partner Univerzity Karlovy' firmě Home Credit International nepokládáme za vhodné. […] Filozofická fakulta UK žádnou spolupráci s firmou Home Credit International neplánuje,“ uvedla fakulta na svých webových stránkách.

Pavlorek také připomněl, že rektora na návrh Akademického senátu odvolává prezident republiky. „Po zkušenostech s ministrem kultury, nevím, jak by se současný prezident, známý svými kladnými vztahy jak s Čínskou lidovou republikou, tak Petrem Kellnerem, díval na návrh odůvodněný např. zveřejněnou peticí našich kolegů,“ napsal David Pavlorek na svém Facebooku.

Reklama

Doporučované