Hlavní obsah

Piráti se pustili do Kalouska. Škodí opozici i TOP 09, měl by odejít

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Reklama

aktualizováno •

Spor mezi opozičními Piráty a TOP 09 začal ve čtvrtek, kdy místopředseda Pirátů Michálek v rozhovoru řekl, že TOP 09 by měla skončit, protože v opozici je moc stran. Kalousek následně označil Michálka za šaška. V pátek pak Michálek dodal, že Kalousek škodí opozici ve Sněmovně. Měl by podle něj odstoupit. Předseda strany Ivan Bartoš jej podpořil.

Článek

Když 17. listopadu demonstrovalo proti Andreji Babišovi odhadem čtvrt milionů lidí, jednou z výzev, která na Letné zazněla bylo, ať se sjednotí politická opozice. Dění posledních hodin ale vyznívá přesně naopak a hlavním aktérem je místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Ten nejprve v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že by podle něj měla zaniknout TOP 09, protože zbytečně mělní politickou opozici ve Sněmovně. V pátek pak šéf klubu pirátských poslanců dodal, že Miroslav Kalousek brání tomu, aby opozice mohla postupovat proti ANO. Měl by proto podle něj odstoupit.

„Kvůli Kalouskovi opozice není schopna sdělovat výsledky její práce navenek,“ myslí si Michálek.

Zástupci opozičních stran se proto ve čtvrtek sešli. „Měli jsme první schůzku ke spolupráci, abychom se zamysleli, co můžeme dělat, abychom prosadili to pozitivní z našich návrhů,” řekl novinářům Michálek. Jako příklady uvedl vzdělávání nebo rozdělování dotací.

Hádka mezi šéfy stran posléze vygradovala. Podle Michálka je nutné, aby se strany zbavily nálepky, že opozice je Kalousek. „My jsme se o tom několikrát bavili, pan Kalousek vždycky naštvaně odejde, toho dalšího člověka urazí,“ uvedl.

„Pan Kalousek o mně řekl, že jsem ko**t, tupec, neomarxista a několik dalších výrazů, já se snažím soustředit na podstatu debaty,“ řekl Michálek.

Pokud Kalousek bude stále jednou z hlavních tváří TOP 09, strana je podle Michálka odsouzena k zániku. „My jsme s panem Kalouskem komunikovali, já ho osobně slušně oslovil, on nejdříve zavtipkoval, že už píše rezignační dopis. Následně mi řekl, že ho nemám kádrovat a ať jdu do pr***e,“ dodal Michálek.

Šéf Pirátů se za Michálka postavil

Předseda Pirátů Ivan Bartoš názor Michálka podpořil. Michálek podle něj popsal současnou politickou realitu. Opozice by se podle něj měla integrovat a Kalousek v tom hraje roli.

„Jistý proces integrace v této části spektra je určitě žádoucí, ostatně se o tom přeci veřejně hovoří a veliká část společnosti to i takto vnímá. Stejně tak jako roli pana bývalého předsedy Kalouska,“ napsal Bartoš ČTK.

Piráti zároveň usilují o změnu volebních zákonů, které zvýhodňují vítěznou stranu ve volbách a u kterých hlasy voličů nemají stejnou váhu. Pokud by se tyto zákony nepodařily prosadit, sjednocení opozice je jedno z možných řešení, jak postupovat proti hnutí ANO.

To by nezvládl ani Prchal, píše Kalousek

Kalousek Michálkovi vzkázal, že by se měl zabývat svým klubem. „Ať se pan Michálek stará o svůj klub, o sebe, o své rodinné zázemí – a já se budu starat o sebe také,“ odvětil Michálkovi Kalousek. Měl tím na mysli spory uvnitř Pirátů, kvůli kterým Michálek čelil hlasování o odvolání z funkce místopředsedy strany.

Kalouskovi nedůvěřují podle průzkumů tři čtvrtiny lidí, což omezuje možnosti opozice, míní Michálek. Podobný názor podle něj mají i ostatní opoziční strany, jen to neříkají veřejně.

Předseda poslanců TOP 09 následně na Twitteru „ocenil“ Piráty za službu Andreji Babišovi, když odvádějí pozornost od auditu z Bruselu. „To by nezvládl ani Prchal,“ napsal Kalousek.

Michálek: TOP 09 by měla zaniknout

Spor v opozici odstartoval ve čtvrtek, kdy Michálek pro server Aktuálně uvedl, že by se měl snížit počet stran ve Sněmovně. Cílil konkrétně na stranu TOP 09.

„Myslím si, že TOP 09 by měla zaniknout a uvolnit potenciál pro další subjekty,“ uvedl pro server Aktuálně.

Opoziční strany podle Michálka chtějí koordinovat svou aktivitu, aby byla efektivní a nebylo možné dál kritizovat opozici, že je málo životaschopná. „Chceme společně prosazovat nějaké body, například na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, které nebudou namířené pouze ke kritice Andreje Babiše, ale k tomu, abychom nabídli konstruktivní alternativu, na níž se shodne velká část České republiky,“ uvedl.

To nadzvedlo Miroslava Kalouska a reakce netrvala dlouho. Ve statusu na Twitteru označil Michálka za šaška.

Reklama

Doporučované