Hlavní obsah

Mrtví Babiš a Zeman jsou přes čáru, zní v ODS kritika Novotného

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Řeporyjský starosta Pavel Novotný, za rok se chce stát poslancem.

Reklama

Občanští demokraté řeší na oblastní i celostátní úrovni nedávný výrok svého člena, řeporyjského starosty Pavla Novotného, který nevhodně hovořil o smrti prezidenta a premiéra. Pražská buňka s ním promluví, vyloučit ho ale nechce.

Článek

Řeporyjský starosta Pavel Novotný více či méně provokuje po celou svoji politickou kariéru. Ostatně jedna z posledních provokací, ostrý dopis čínskému ministrovi zahraničí, mu dokonce vynesla ocenění za dokument týdne od časopisu Foreign Policy.

Když ale před několika dny v podcastu serveru Info.cz uvedl, že smrt premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana je ve státním zájmu, došla některým jeho spolustraníkům už trpělivost.

Proti výroku Novotného se na Facebooku postavil bývalý ministr průmyslu a obchodu a nynější kandidát na jihočeského hejtmana Martin Kuba. Politiku označil za souboj idejí a konkrétních řešení, která by neměla být o výrocích, že má někdo z politických soupeřů zemřít. „Odmítám, aby se tohle stalo normou právě v ODS, která má hájit svobodu a život každého jednotlivce,“ napsal Kuba, podle nějž byl výrok přes čáru. „Přiznám se, že mi není jasné, proč se k tomu hned razantně nevyjádří předseda strany Petr Fiala,“ dodal.

Petr Fiala Seznam Zprávám před čtvrtečním mimořádným zasedání Sněmovny řekl, že se proti prohlášení Novotného ohradil. „Já s těmi výroky nesouhlasím, samozřejmě to budeme řešit. Máme na to vnitrostranické mechanismy, které použijeme,“ uvedl. Řadoví poslanci se k Novotného kauze vyjadřovat nechtěli.

Seznam Zprávy oslovily i předsedu pražského regionálního sdružení, pod které starosta Řeporyjí spadá, jestli s ním bude jeho výroky a budoucnost u občanských demokratů řešit. Buňka, do které spadá, Novotného určitě vylučovat nechce.

„Premiér i prezident se poráží v prezidentských volbách a neeliminují se vojensky. Podobné výroky do politiky nepatří. S Pavlem si o tom promluvím, až skončí jeho rozmluva s vedením strany. On je ale dost chytrý na to, abych já mu dělal nějakou morální autoritu,“ říká šéf pražského sdružení Tomáš Portlík, který to prý za Novotného vyjadřování občas i sám schytává. „Jenže se mu nedá upřít jistá inovativnost, on má schopnost nastolovat různá témata, má nezaměnitelný styl a lidé ho tak vnímají. V mnohých věcech mu rozumím, vím, kam směřuje, ale je asi potřeba si říct, kdy už je to moc,“ dodává.

Bývalý novinář Pavel Novotný se starostou pražské městské části Řeporyje stal před dvěma lety, členem ODS je od roku 2002. Pozornost na sebe upoutal už několikrát. Ruskou stranu popudil například pomníkem Ruské osvobozenecké armádě, takzvaným vlasovcům, která se podílela na osvobozování Prahy v květnu 1945.

Je velkým kritikem poslanců Zdeňka Ondráčka (KSČM) a Jaroslava Foldyny (SPD), na jejichž konto se pravidelně dopouští svérázných, mnohdy vulgárních výroků. Koncem letošního srpna poslal čínskému ministru zahraničí Wangovi I dopis, ve kterém Číňany nazývá drzými kašpary a upozorňuje je, že to bylo naposledy „co si takto otevřeli hubu na Českou republiku“ a že by se měli „fofrem omluvit“ za výhrůžky směrem k předsedovi českého Senátu Miloši Vystrčilovi, které zazněly po Vystrčilově cestě na Tchaj-wan.

Za tento dopis, respektive jeho anglický překlad, který zveřejnila tchajwanská i další světová média, získal již zmíněné ocenění od prestižního časopisu Foreign Policy.

Reklama

Doporučované