Hlavní obsah

To jsem já na Marsu! Sonda InSight poslala svoje první selfie

Sonda InSight poslala z Marsu první autoportrét.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Sonda InSight americké vesmírné agentury NASA poslala z Marsu zpátky na Zemi svůj první autoportrét. Vesmírné selfie se skládá celkem z jedenácti snímků, které po sloučení nabízejí ucelený pohled na sondu na povrchu Marsu.

Článek

Sonda InSight na Marsu přistála koncem listopadu a první fotografie a také zvukový záznam odeslala do řídicího střediska NASA už dříve. Nyní zveřejněná fotografie ale nabízí první pohled na sondu jako celek. Obrázky také vědcům prozradily, že sonda přistála na planině, kde chybí výrazné krajinné prvky. Přesně v to NASA doufala. Sondě to podstatně ulehčí práci při průzkumných hlubinných vrtech.

Fotografii zveřejnila NASA také na twitterovém účtu mise, kde ji doprovodila textem: První selfie! Cítím se zdravá a plná energie. To jsem já na Marsu.

„Téměř úplná absence kamení, kopců a děr v povrchu představuje pro naše nástroje velmi bezpečné prostředí,“ řekl podle britského listu The Independent jeden z předních lídrů mise Bruce Banerdt z laboratoří NASA v kalifornské Pasadeně. „Kdybychom nemluvili o Marsu, byl by to docela nudný plácek země, v tomto případě jsme za to ale rádi.“

Sonda agentury NASA se na povrchu Marsu připravuje na vrty, které vědcům na Zemi nabídnou vůbec první pohled do vnitřností rudé planety, jak nazvalo cíl mise vedení NASA.

Reklama

Související témata:

Doporučované