Hlavní obsah

„To jsme ještě nezažili!“ Europoslanci tepali do Babiše

Foto: Profimedia.cz

Premiér Babiš musí počítat s tím, že bude kvůli podezření ze střetu zájmů pod větším drobnohledem v EU.

Reklama

Poslanci kontrolního výboru Evropského parlamentu kritizovali českého premiéra za střet zájmů. Tlačí na Evropskou komisi, aby rychle dotáhla audit.

Článek

Když koncem února přijeli členové Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu do Prahy, aby prověřili, jak se v Česku dodržují pravidla o střetu zájmů politiků, zaujal premiér Andrej Babiš proti nim bojovný postoj. S delegací se odmítl setkat a následně označil dva její české členy za vlastizrádce a šéfku výboru za „pomatenou“.

Babiš by sice europoslance na svoji stranu nezískal, ani kdyby se choval vstřícně. Pohrdavým vystupováním si však zkomplikoval svoji pozici ve sporu, který se v EU řeší v několika rovinách.

Plénum Evropského parlamentu by mělo v dohledné době projednat rezoluci, která se vůči Babišovi vymezuje kvůli jeho obvinění v kauze Čapí hnízdo. Především se ale čeká, jaký dopad budou mít závěry finálního auditu Evropské komise, podle nějž může Babiš ovládat své firmy i přesto, že je před třemi lety převedl do svěřenských fondů. Praha má v následujících týdnech poslední možnost, jak audit po odborné stránce zpochybnit.

Že tlak na Babiše kvůli střetu zájmů roste, ukázala čtvrteční schůze kontrolního výboru Evropského parlamentu, který projednával písemnou zprávu ze zmíněné pražské únorové mise. Do českého premiéra a nastavení pravidel v Česku se pustila naprostá většina diskutujících z různých politických skupin.

Ostře kritický tón nasadila už v úvodu jednání šéfa výboru Monika Hohlmeierová z nejsilnější lidovecké frakce (EPP).

„Ještě jsem nezažila tak agresivní přístup,“ prohlásila dcera bývalého bavorského premiéra Franze Josefa Strausse, která pražskou delegaci vedla. Narážela na již uvedenou skutečnost, jaké komentáře premiér Babiš k jejím českým kolegům z výboru, k lidovci Tomáši Zdechovskému a k Pirátovi Mikuláši Peksovi, pronesl.

Hanlivé vzkazy chodily i Hohlmeierové, kterou Babiš opakovaně označil za pomatenou. Na rozdíl od českých europoslanců se jí však odmítl omluvit.

„Byla jsem osobně napadána,“ zdůraznila šéfka výboru během debaty.

Mimo jiné se ohradila také proti Babišově výzvě k šéfovi europarlamentu, aby se k jeho střetu zájmů nevyjadřovala. „Psát předsedovi, abych už nesměla mluvit, to je útok, který jsem nezažila v žádné jiné zemi,“ konstatovala.

Podle Hohlmeierové české úřady nejsou schopné efektivně kontrolovat přesahy vlivu mezi politikou a byznysem v případě premiéra. „Na naše otázky, kdo je zodpovědný za odhalování střetu zájmů, jsme dostali zvlášť zajímavé odpovědi, že to musí hlásit ten člověk samotný. A pokud to neohlásí, že nemá střet zájmů. Takto jsem kontrolu nikdy nechápala,“ prohlásila šéfka výboru.

Opřela se i do holdingu Agrofert za to, že přes dceřiné firmy získává evropské dotace, které jsou určené malým zemědělcům. „Existuje jednom jedna definice malého a středního podniku, ať se vám to líbí, nebo ne. Dceřiné společnosti velkých firem nejsou malé podniky, i když se rychle oddělí a pak se zase vrátí zpátky,“ řekla Hohlmeierová.

Kromě ní, Zdechovského a Peksy se do českého premiéra během diskuse pustili i další členové výboru. „Pod vedením premiéra Babiše se systém velice připodobnil systému maďarskému,“ uvedl maďarský europoslanec Sándor Rónai ve zjevné narážce na autoritativní sklony premiéra Viktora Orbána.

Podle Holanďanky Lary Woltersové by Agrofert neměl dostávat žádné dotace, dokud nebude Babišův střet zájmů vyřešen. Připomněla také další výzvy, které zpráva výboru zdůrazňuje směrem k Babišovi. „Buď bude vést Agrofert, nebo vládu. Momentálně sedí na příliš mnoho židlích,“ řekla europoslankyně ze socialistické frakce.

Předsedu české vlády nijak nešetřila ani Ramona Strugariuová z liberálního uskupení Renew Europe, přestože právě do něj patří hnutí ANO a má v něm silnou pozici. „Pochybnosti musí nahradit jistota. Situace střetu zájmů jsou škodlivé pro všechno, co EU dělá. Komise musí aplikovat nulovou toleranci,“ uvedla Rumunka.

Babiše se nezastala jeho tradiční obhájkyně, místopředsedkyně výboru Martina Dlabajová (ANO). Jediný, kdo závěry zpochybňoval, byl jiný europoslanec za ANO Ondřej Knotek. Ten vytkl Hohlmeierové, že už před misí otevřeně podpořila protibabišovské hnutí Milion chvilek pro demokracii. Podle něj je zpráva výboru z vícero důvodů zaujatá a neobjektivní.

Pro Evropskou komisi nejsou doporučení výboru ve zprávě závazná, spolu s diskusí nicméně dokumentují zvýšenou pozornost, které evropské instituce Babišovi věnují.

Šéf auditorů v ředitelství EK pro regionální rozvoj Franck Sébert členy výboru ujišťoval, že české firmy navázané na Babiše nedostávají dotace, které by mohly být postiženy střetem zájmů. „Můžeme potvrdit, že komise velice pečlivě zkoumá střety zájmů, ať k nim dochází kdekoli,“ uvedl. Zdůraznil, že auditoři komise musí postupovat opatrně a „naprosto bezchybně“, aby svůj postup později obhájili.

Sébert také bránil několikaměsíční odklad, který Brusel poskytl v březnu českým úřadů na odpověď k auditu o Babišově střetu zájmů kvůli koronavirové krizi. „Teď čekáme na definitivní odpovědi a na informace o přijatých krocích do konce června,“ uvedl Sébert. Mezitím dostaly auditní zprávu také jednotlivé členské země, které se mají vyjádřit k jejím doporučením.

V příštím roce se chce střetu zájmů podrobněji věnovat také Evropský účetní dvůr. Poslancům to potvrdil zástupce tohoto kontrolního úřadu Tony Murphy, jenž se zúčastnil únorové mise spolu s europoslanci.

Reklama

Související témata:

Doporučované