Hlavní obsah

To jsou nejlepší diplomové práce Evropy. Prestižní ocenění získala i fotoeditorka Seznam Zpráv

Foto: Lenka Glisníková

Zpěvy oslňujících strojů, diplomová práce Lenky Glisníkové, byla vystavena v pražské galerii Lítost.

Reklama

Čerstvá absolventka Ateliéru fotografie I Umprum Lenka Glisníková získala čestné uznání poroty v mezinárodní soutěži StartPoint 2019. Oceněna byla její diplomová práce Zpěvy oslňujících strojů.

Článek

Cena StartPoint je věnovaná absolventům evropských uměleckých škol. Během svých sedmnácti let existence se vyvinula z národní přehlídky diplomových prací v prestižní mezinárodní projekt.

V roce 2019 navštívila porota StartPoint dvacet evropských uměleckých akademií včetně Gerrit Rietveld Akademie v Amsterdamu, KABK v Haagu a HKU Utrechtu.

Porota nakonec ocenila tři díla. A to instalaci Zpěvy oslňujících strojů Lenky Glisníkové, která působí jako fotoeditorka Seznam Zpráv. Další ocenění získal Oded Arad za video Schokolager. Hlavní cenu porotci přiřkli Stephanii Rizaj za video As If Bitting Iron.

Práce všech 16 letošních finalistů jsou zveřejněny v katalogu StartPoint a také na webových stránkách projektu www.startpointprize.eu. Vybraná díla jsou do konce února k vidění v prostoru Arti et Amicitiae v Amsterdamu.

.

+10

Cena StartPoint je pověstná nejen svou dlouhou tradicí a rozpětím, ale také nezávislostí na jednotlivých akademiích, které mají ve výběru jen menšinový hlas. Nerozhoduje ani médium, technika či námět, nejpodstatnějším kritériem je neotřelost a originalita.

Hlavní smysl projektu spočívá v nalézání čerstvého pohledu na nejsoučasnější nastupující umění napříč Evropou a v jeho podpoře a popularizaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované