Hlavní obsah

„To monstrum je všude.“ Koronavirus se rozšířil i na americký venkov

Foto: Profimedia.cz

„Drive-Thru“ testování v Kalifornii.

Reklama

Spojené státy vstoupily do nové fáze koronavirové pandemie. Počty případů strmě rostou nejen ve městech a metropolích, ale i na venkově. A to i v odlehlých oblastech, u nichž se počítalo s tím, že se nákaze vyhnou.

Článek

„To, čeho jsme nyní svědky, se liší od situace v březnu nebo dubnu,“ uvedla podle amerického listu The Washington Post epidemioložka Bílého domu Deborah Birxová. „(Nákaza) je mimořádně rozšířená,“ dodala lékařka.

Spojené státy mají – se zhruba 328 miliony obyvatel – nyní více než 4,8 milionu pozitivně testovaných případů. V posledních dvou týdnech narostl jejich počet o několik stovek tisíc.

Zatímco v březnu a dubnu činil nárůst případů zhruba 30 tisíc pozitivně testovaných na covid-19 za den, nyní je to asi 65 tisíc nakažených denně. Počet obětí je nicméně o něco nižší než na jaře, třeba v sobotu Spojené státy evidovaly 1462 mrtvých, v neděli pak necelých 500 obětí. Celkem je jich více než 158 tisíc.

„Ve vysokoškolských městech propukne velká nákaza“

Nákaza covid-19 se nově šíří například na Aljašce, Havaji, v Missouri, Montaně a Oklahomě. Podle expertů z americké Univerzity Johnse Hopkinse to vypadá, že se koronavirus volně šíří celými Spojenými státy.

Se zvláštním zřetelem sledují zejména i nárůst případů v severní oblasti amerického jihu a na středozápadě, varovné signály vysílají i statistiky vycházející z měst na východním pobřeží.

„Je stále méně a méně míst, o nichž by se dalo soudit, že je virus ještě nezasáhl. Je na tom nejzazším venkově. Dostal se do těch nejmenších komunit. A my prostě musíme předpokládat, že je to monstrum všude. Je všude,“ uvedl minulou středu guvernér státu Ohio, republikán Mike DeWine.

Foto: Profimedia.cz

V New Yorku se v sobotu po rozvolnění opatření otevřely bazény.

Obavy panují i okolo přívalu studentů do univerzitních měst se začátkem nového akademického roku. Tedy na konci měsíce. Podle Davida Rubina, šéfa PolicyLab v Dětské nemocnice ve Filadelfii, půjde o další epidemický šok.

„Očekávám, že ve městech, kde sídlí vysoké školy, propukne velká nákaza,“ uvedl pro Washington Post Rubin. A ačkoliv mladí lidé obvykle nemají nijak vážné příznaky covid-19, mohli by ve velkém šířit virus dál. I mezi ty, kteří jsou v rizikových skupinách.

Reset vládních kroků

Odborníci z Hopkinsovy univerzity ve své zprávě z konce minulého týdne vyzvali k přehodnocení dosavadních vládních kroků a jejich změně. Takové, která by reagovala na rostoucí zdravotní krizi i fakt, že současná vládní strategie nefunguje.

„Na rozdíl od mnoha zemí světa se Spojené státy v současnosti neblíží k momentu, kdy by nad epidemií získaly kontrolu. Je čas (kroky) resetovat,“ uvádí vědci v dokumentu. A ponuré zprávy o vývoji koronavirové nákazy přinesla i analýza Asociace amerických lékařských fakult: „Pokud národ nezmění směr, jakým se ubírá, a to brzy, úmrtí ve Spojených státech porostou do několika stovek tisíc.“

Křivka pandemie reaguje poměrně jednoduše na to, zda jsou koronavirová opatření v dané oblasti zrovna přísnější, nebo rozvolněná. V momentě, kdy se lidé vrátí k podmínkám připomínajícím běžný život, počty případů narostou – a naopak. Podle Washington Post je takový průběh čitelný třeba z vývoje v takzvaných Sun Belt States, tedy státech na jihu USA. Zejména pak v Arizoně, Texasu a na Floridě.

Posunutí termínu voleb kvůli pandemii?

Koronavirus má vliv i na nadcházející politickou událost roku – americké prezidentské volby. Kvůli šířící se nákaze chtějí guvernéři některých států federace přistoupit k bezprecedentnímu opatření, tedy ke korespondenčnímu hlasování.

Silně proti je americký prezident Donald Trump, který ve čtvrtek na Twitter napsal, že volby v roce 2020 budou ty „nejnepřesnější a nejpodvodnější v historii“. A navrhl, aby se volební klání přesunulo na chvíli, kdy budou lidé moci odvolit „řádně a bezpečně“. Proti přesunutí voleb se s kritikou vyjádřili zejména demokraté.

V neděli Bílý dům takovou informaci dementoval s tím, že se volby budou konat podle původních plánů na začátku listopadu. „A prezident vyhraje,“ řekl personální ředitel Bílého domu Mark Meadows v neděli v rozhovoru pro televizi CBS News. Trumpův návrh hájil s tím, že tweet měl pouze poukázat na to, že by rozšířené korespondenční hlasování mohlo vést k podvodům i prodlevám v počítání hlasů.

Nicméně i kdyby Donald Trump skutečně chtěl posunout termín voleb, jednoduše řečeno by nemohl. Článek 2 americké ústavy přisuzuje takovou pravomoc Kongresu – zelenou změně federálního zákona by musela dát Sněmovna reprezentantů s demokratickým vedením, Senát s tím republikánským a nakonec i Trump. A to je velmi nepravděpodobné.

Reklama

Doporučované