Hlavní obsah

„To musí ministryně vysvětlit,“ reagují poslanci na reportáž Seznam Zpráv

Foto: Senát ČR, Seznam Zprávy

Ministryně Alena Schillerová nedávno v Senátu obhajovala postupy finanční správy. Otázky na svou zodpovědnost nechala bez odpovědí.

Reklama

Za pochybení úředníků, kteří „zaklekávají“ na nevinné firmy, nese odpovědnost ministryně financí, míní opoziční poslanci. Mají na tyto případy připravený i zákon o odpovědnosti úředníků, koalice se však prý jeho projednání brání.

Článek

Praxe se „zaklekáváním“ na firmy prostřednictvím zajišťovacích příkazů se změní až se změnou ministra financí, míní opoziční poslanci, které redakce oslovila kvůli novým skutečnostem zachyceným v reportáži Ve stínu daňového pekla. Jde o případ plzeňské firmy Workpress Aviation (WPA), která vyrábí a kompletuje interiérové díly do letadel typu Boeing či Airbus a kterou finanční správa obvinila z krácení daně. Vrchní státní zastupitelství případ uzavřelo s tím, že se skutek nestal.

„To je její nestatečnost, i na rozpočtovém výboru odmítala osobní odpovědnost,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek na ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), která při prosbě redaktora Seznam Zpráv o vyjádření k vlastní odpovědnosti za excesy finanční správy reagovala odchodem.

Případy postupů finanční správy, které byly následně soudy uznány jako nezákonné, poslanci už v minulosti řešili na rozpočtovém výboru, kam si pozvali i ministryni financí a šéfku finanční správy Tatjanu Richterovou.

Kalousek míní, že se praxe s jejím nástupem do funkce před dvěma lety zlepšila.

„Tohle je ještě éra pana generálního ředitele Janečka, který naprosto výjimečný instrument, kterým zajišťovací příkazy jsou, začal aplikovat jako běžnou součást daňové správy, což vedlo k excesům a likvidaci naprosto nevinných lidí,“ vysvětluje Kalousek, podle nějž nese za situaci velkou odpovědnost i sama Schillerová.

"Je namístě ptát se, co se to zase děje"

V reportáži popisovaný případ sice odstartoval v roce 2017, tedy v době, o které hovoří Kalousek. Ale pokračuje až do dnešní doby, kdy už v čele finanční správy sedí Richterová. Byť se firmy zastalo státní zastupitelství, které stíhání zastavilo, a vyjádření, na kterých finanční správa případ založila, označilo za vytržené z kontextu, finanční správa si trvá na svém a odmítá firmě vrátit zajištěné peníze. Hodnota firmy se mezitím propadla o 311 milionů korun.

„Byli jsme ujištěni paní ministryní, že praxe tohoto typu už skončila a že počet zajišťovacích příkazů klesá. O to větší je překvapení, že se to opakuje,“ diví se poslankyně a členka rozpočtového výboru Věra Kovářová (STAN).

Byl to právě rozpočtový výbor, který tuto praxi finanční správy výrazně řešil a tlačil na Ministerstvo financí, ať už se podobné excesy nedějí. „Díky tomu se téma medializovalo a to donutilo paní ministryni a generální ředitelku finanční správy něco dělat. Slibovaly nápravu, a pokud se ukazuje, že se ty případy množí dál, je na zvážení rozpočtového výboru téma otevřít opětovně a ptát se obou, co se to zase děje,“ říká ekonomický expert ODS a člen výboru Jan Skopeček.

Faltýnek: Pokud je firma v právu, stát ji musí odškodnit

V rozpočtovém výboru se zajišťovacími příkazy dlouhodobě zabýval i sociální demokrat Václav Votava, který nyní, až se seznámí i s novým případem firmy z Plzně, přichystá na ministryni financí interpelaci.

Ministryni oslovoval už v minulosti, kdy se dotazoval na to, jaké důsledky byly vyvozeny vůči pracovníkům správy, kteří chybovali. „Nedostal jsem na to žádnou odpověď,“ říká Votava, který i přesto, že je jako poslanec ČSSD ve vládní koalici, je častým kritikem ministryně financí.

Seznam Zprávy s prosbou o reakci oslovily i Jaroslava Faltýnka, předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO, v jehož dresu ministryně Schillerová ve vládě sedí. „Tohle je spíš otázka na paní ministryni. Musel bych se nejdříve s případem seznámit, potom bych se mohl paní ministryně dotazovat na vysvětlení. Pokud by soud ukázal, že je firma v právu, stát by ji samozřejmě měl odškodnit,“ uvedl Faltýnek.

Byť se ministryně Schillerová, která před nástupem do křesla ministryně působila jako náměstkyně ministra právě pro daně, od počátku zbavuje odpovědnosti za konání finanční správy, podle poslanců je to právě osoba ministra, kdo může takovéto chování úředníků ovlivnit.

Kalousek: Je to na ministrovi

„Daňová správa nikdy není oblíbenou institucí, v žádné zemi, ale troufnu si říct, že za mého působení se snažila o klientský přístup. Bylo tam vědomí, o které jsem se velmi snažil a zdůrazňoval, že jsou od toho, aby vybírali daně, a ne aby za každou cenu ničili a zavírali lidi. Nechci říct, že za mě nedocházelo k chybám, ale nedocházelo k tomuto. Přístup ministra hraje obrovskou roli. Jestliže ministr trvá na tom, že k takovým excesům docházet nesmí, tak k nim nedochází,“ upozorňuje Kalousek.

Poslanci zároveň chtějí usilovat o to, aby úředníci, kteří se dopustí takové chyby, byli i nějakým způsobem potrestáni, což se doposud také nedělo. „Velmi usilovně jsem na výboru volal k paní ministryni, jaké důsledky nese předchozí generální ředitel za excesy, ke kterým došlo v jeho éře. Odpovědi jsem se nedočkal. Ředitel se vrátil na krajské ředitelství do Českých Budějovic a paní ministryně nebyla schopna žádné důsledky na něj uvést,“ krčí rameny Skopeček, podle nějž bude na novém ministrovi financí, aby takovým úředníkům nastavil mantinely a vyžadoval od nich v případe pochybení pracovní i finanční odpovědnost. „Ve finále to teď totiž nese státní rozpočet, za chybu tedy platí daňoví poplatníci,“ dodává.

Opozice má na takové případy už připravený zákon, kterému však hrozí, že spolu s dalšími opozičními návrhy s koncem Sněmovny spadne pod stůl.

„Jde o zákon o odpovědnosti úředníků. Když má daňový poplatník povinnost a je za nesplnění trestán, tak způsobí-li úředník škodu, za kterou musí platit stát, měl by nést odpovědnost. Bohužel však zákon leží ve Sněmovně a koalice brání jeho projednávání,“ dodává poslankyně Kovářová.

Reklama

Doporučované