Hlavní obsah

To nejhorší teprve přijde. Už teď přibylo 40 tisíc nezaměstnaných

Foto: Seznam Zprávy

40 okresů, tedy více než polovina, hlásí nárůst nezaměstnanosti. Interaktivní mapa níže.

Reklama

V České republice se dál daří držet nezaměstnanost pod hranicí 4 procent. V červnu stoupla na 3,7 procenta. V koronavirem sužované Karviné je to ale už přes osm procent.

Článek

V červnu bylo v Česku necelých 270 tisíc nezaměstnaných, na úřad práce se přihlásilo 38,5 tisíce lidí. V květnu tato hodnota byla o 119 vyšší, naopak meziroční srovnání s červnem 2019 ukazuje nárůst o 6 181 osob.

Největší nárůst nezaměstnanosti oproti květnu hlásila Mladá Boleslav, kde stoupla o 8 procent, Praha se 7,8 % a Karlovy Vary s 5 procenty. Celkově nezaměstnanost meziměsíčně stoupla o desetinu procentního bodu na 3,7 % a nárůst hlásilo 40 okresů. V 37 regionech naopak oproti minulému měsíci našlo práci více lidí. V Břeclavi dokonce o 8 procent, potažmo 0,4 procentního bodu.

Celkově byla nejnižší míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji, kde je bez práce 2,6 % obyvatel, naopak Moravskoslezský kraj měl nezaměstnanost nejvyšší s 5,4 %. Nejméně lidí bez práce je v okresech Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta) a Praha-východ (dvě procenta). Koronavirem sužovaná Karviná je na opačné straně žebříčku, práci tu nemůže najít 8,1 procenta obyvatel.

Dále přitom platí, že počet volných pracovních míst převyšuje počet uchazečů o práci. I díky tomu, že v červnu přibyly necelé čtyři tisíce pracovních pozic, tak v současné době vychází průměrně 0,8 uchazeče na jedno místo. Poptávka je například po dělnících, řidičích nebo uklízečích. Pomáhají i sezónní práce spojené s obnovou provozu gastronomických zařízení, hotelnictví nebo ve službách.

Nejvíce lidí – přes 44 tisíc – nemůže najít práci v Moravskoslezském kraji. Naopak v Pardubicích je to přes 9 tisíc. Východočeské město tak má nejnižší nezaměstnanost nejen v procentech, ale také v absolutních číslech.

Podle analytiků ale velká vlna nezaměstnaných teprve nastoupí. „Prubířské měsíce nás teprve čekají. Ke konci června skončilo ošetřovné, na trh se dostávají čerství absolventi, první firmy oznamují redukci pracovních pozic. Nicméně vzhledem k výpovědním lhůtám bude klíčový podzim. To totiž škody budou sčítat i firmy z turistického ruchu,“ upozorňuje Jan Vejmělek z Komerční banky.

Ostatně na větší nápor se během tohoto měsíce chystají také úřady práce. Popsali jsme ZDE.

Podporu v nezaměstnanosti v červnu pobíralo 93 429 lidí a její průměrná výše byla 8 742 korun. Celkem v šestém měsíci úřad vyplatil na podpoře v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci 1,04 miliardy korun.

Z evidence v červnu odešlo 35 tisíc uchazečů, z toho 28 608 nastoupilo do zaměstnání. I zde je nepoměr mezi minulým měsícem, kdy evidenci opustilo v červnu o 8 730 více lidí než v květnu. Naopak v meziročním srovnání je to o 1 272 osob méně.

Z červencových statistik Eurostatu vychází, že v České republice je nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie. Podle agentury AP jsou jedním z faktorů pomáhajících zpomalit růst nezaměstnanosti v celé EU programy na podporu trhu práce. Ten český, Antivirus, označil na úterní tiskové konferenci ministr vnitra Jan Hamáček za nejúspěšnější a nejefektivnější vládní program na pomoc ekonomice.

Stejně mluvila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Díky programu Antivirus se nám podařilo udržet pracovní místo téměř u tři čtvrtě milionu lidí,“ uvedla ministryně s tím, že se resort připravuje i na možný prudký nárůst nezaměstnanosti.

Reklama

Doporučované