Hlavní obsah

To nejlepší z koncertu k 50. výročí srpnové invaze na Václavském náměstí

Podívejte se na krátký sestřih ze včerejšího koncertu na Václavském náměstí.Video: Redakce Seznam, ČTK

 

Reklama

Zpěvem československé hymny a písní Modlitba pro Martu, kterou zazpívala Marta Kubišová, skončilo na pražském Václavském náměstí připomenutí 50. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Zcela zaplněné Václavské náměstí sledovalo koncert, během něhož zazněly největší hity roku 1968 i klíčové vzpomínky pamětníků.

Článek

Koncert zahájila několikaminutová projekce se vzpomínkami pamětníků na srpnové události z řad známých osobností. Na to, jak prožíval invazi, zavzpomínal například politik Petr Pithart nebo scenárista Zdeněk Svěrák.

Zpěvu Marty Kubišové a zpěvačky Anety Langerové, která zazpívala písně Karla Kryla i Kubišové skladbu Mama, předcházelo nasvícení budovy Národního muzea. Na fasádu budovy byly spuštěny stuhy v barvách trikolory. Zároveň na střeše šlehaly ohně a okna zahalila rudá barva. Po skončení koncertu na budovu byly promítány barvy trikolory a někteří lidé šli zapálit svíčku k pomníku Jana Palacha před budovou muzea.

Celý koncert k výročí okupace:

Speciální koncert k půlstoletému výročí srpnového vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR.

Přítomní policisté nechtěli počet diváků odhadnout. Určitě ale jde až o desetitisíce přihlížejících, řekli zpravodaji ČTK.

Během večera postupně vystoupily kromě Kubišové a Langerové také Marta Jandová, Lucie Bílá, Tereza Černochová, Jana Kirschner, Vojta Dyk, Matěj Ruppert, Xindl X, Honza Křížek, La Putyka, Petr Malásek a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Na koncertu zněly výhradně písně z 60. let, ale v nové úpravě. Diváci tak slyšeli nové aranže písní Lady Carneval, Bratříčku, zavírej vrátka, Želva nebo Klaunova zpověď.

Koncert, který organizoval Český rozhlas, byl součástí pietních akcí k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Ty se konaly po celý den na různých místech Česka. V 11:00 hodin vystoupili premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) na vzpomínkovém aktu před budovou Českého rozhlasu. Jejich projevy doprovodil nepřetržitý pískot přihlížejících.

Reklama

Doporučované