Hlavní obsah

To nejlepší z oslav státního svátku dobytí Bastily. Vojenskou přehlídku sledovali Trump a Macron společně

Francie slavila svátek dobytí Bastily. Video: Ruptly

 

Reklama

V souvislosti se svátkem přicestoval Donald Trump do Francie už ve čtvrtek, kdy společně s Macronem vedli rozhovor například na téma syrské krize nebo klimatické dohody.

Článek

Americký prezident Donald Trump sledoval po poku svého francouzského protějšku Emmanuela Macrona oslavy státního svátku dobytí Bastily. Do Francie přicestoval už ve čtvrtek, kdy společně s Macronem vedli rozhovor například na téma syrské krize nebo klimatické dohody. V roli prezidenta je Trump ve francouzské metropoli poprvé.

Zahraniční média rovněž připomínají, že vztahy mezi Macronem a často nevypočitatelným Trumpem nejsou kvůli odlišným názorům na některé klíčové záležitosti, jako je ochrana klimatu či volný obchod, zcela ideální. Trump ale po čtvrtečním rozhovoru s francouzským prezidentem uvedl, že Spojené státy a Francii mohou dělit občasné rozpory, nenaruší ale letité spojenectví, které vzniklo v dobách americké revoluce.

Prezidenti čtvrteční jednání zahájili po krátkém ceremoniálu v pařížské Invalidovně, kde se Donald Trump v doprovodu manželky Melanie a hostitelského páru Macronových poklonil památce francouzských vojevůdců. Celý den pak Trump se svým francouzským protějškem za doprovodu manželek zakončili večeří v restauraci Jules Verne ve druhém patře Eiffelovy věže.

Podívejte se na celý přenos k výročí pádu Bastily.

Živě: Podívejte se na velkolepé oslavy pádu Bastily.

Reklama

Doporučované