Hlavní obsah

To nejsou jen dvě hodiny, ale celý večerní kšeft, říká kuchař Punčochář

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

„Až budeme otvírat pošesté, třeba už to budeme umět,“ hledá známý šéfkuchař a restauratér Jan Punčochář pozitiva na současné situaci.

Reklama

„Naplnili jsme sklad a vše nově objednali. Čekáte vánoční shon a na povolenou kapacitu naplněnou restauraci a teď se to opět zkrouhne. Polovinu potravin můžeme vyhodit,“ říká šéfkuchař Jan Punčochář.

Článek

Zoufalství a bezmoc, tak shrnuje poslední kroky vlády známý šéfkuchař a majitel restaurace U Matěje Jan Punčochář. Upozorňuje, že nové nařízení nepřipraví restauraci „jen“ o dvě hodiny, jak by se mohlo třeba zdát, ale vlastně o celý večer.

Vícechodovou večeři ani nezvládnete naservírovat

„Lidé končí v práci v šest večer a na rychlou večeři, aby do sebe hodili jídlo a v osm odešli, opravdu nikdo nepřijde. A to už vůbec nemluvím o podnicích, kde je vícechodová večeře. Třeba šest chodů – to se snad ani nedá naservírovat,“ říká Punčochář, podle kterého současné omezení znamená ztrátu celého večerního „kšeftu“, a tedy asi padesáti procent tržeb.

Restaurace navíc musely kvůli znovuotevření naplnit sklady a teď vidí, že to byly vyhozené peníze. Konkrétně v případě restaurace U Matěje stálo znovunaplnění skladu a opětovné zavezení čerstvé zeleniny a dalších potravin zhruba 200 tisíc korun.

„Naplnili jsme sklad a vše nově objednali. Čekáte vánoční shon a na povolenou kapacitu naplněnou restauraci a teď se to opět zkrouhne. Polovinu potravin můžeme vyhodit. Je to jako když se rozjedete na stovku a zabrzdí vás na dvacítku, “ říká Punčochář s tím, že pocity, které teď restauratéři a hospodští zažívají, se nedají nazvat jinak než bezmocí, na kterou se nedá připravit.

Chtěl bych říct něco pozitivního...

„Chtěl bych moc rád říct něco pozitivního. Už po několikáté znovu startujeme restauraci a plníme sklad. Tak třeba až to budeme dělat pošesté, už to budeme umět,“ říká Punčochář.

„Myslím si, že něco pustit ve čtvrtek a pak to za pět dní extrémně zpřísnit je nesmysl. Hospody přece nemohou za to, že se to začalo zhoršovat. Přijde mi, že tady bylo jen potřeba ukázat na někoho prstem,“ říká Punčochář. Upozorňuje navíc na to, že restaurace poctivě dodržují všechna opatření. Nosí se roušky, používá se dezinfekce, čistí se ozonem, mezi hosty jsou rozestupy.

„Děláme všechno pro to, abychom mohli fungovat, a teď se do toho zase hodí vidle,“ dodává Punčochář, podle něhož by bylo nejlepší nechat podniky zavřené do konce roku a pak je pustit v normálním režimu.

Reklama

Doporučované