Hlavní obsah

„To není fér,“ křičel na soudce muž, co obsadil Pelosiové kancelář

Foto: Profimedia.cz

Richard Barnett zachycený v kanceláři předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiové.

Reklama

Přestávku na uklidnění musel nařídit washingtonský okresní soud při projednávání případu Richarda Barnetta. Muž nechvalně proslul obsazením kanceláře předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiové během vpádu do Kapitolu.

Článek

Téměř dva měsíce po okamžiku, díky kterému ho zná celý svět, stanul Richard Barnett před soudem. Barnett se stal jednou z nejznámějších postav útoku na washingtonský Kapitol poté, co byl vyfotografován s nohama na stole v kanceláři předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

„To není fér,“ křičel podle The New York Times muž na soudce i vlastní právníky během virtuálního jednání. Soud totiž vynesení rozsudku odložil na květen tohoto roku a Barnett tak ve vazbě stráví ještě několik týdnů.

Muž čelí hned několika obviněním včetně násilného vniknutí do budovy Kapitolu, výtržnictví nebo krádeže, během svého pobytu v kanceláři Pelosiové totiž odcizil její korespondenci.

Od chvíle, kdy byl vzat do vazby, se Barnett a jeho právníci neúspěšně snaží o jeho propuštění. Během jinak vcelku rutinního slyšení u washingtonského okresního soudu vedeném soudcem Christopherem Cooperem ale obviněný muž velmi rychle ztratil trpělivost, popisuje dění u soudu deník The Guardian.

„Všichni ostatní, kteří udělali mnohem horší věci, jsou již dávno doma,“ křičel údajně Barnett na soudce Coopera. „Jsem tu měsíc a budu tu minimálně další měsíc, zatímco všichni ostatní jsou venku,“ měl také říct Barnett.

Soudce následně nařídil krátkou přestávku na uklidnění obžalovaného. Poté uvedl, že další projednávání případu bude na programu v květnu, mezitím ale zváží nový návrh na propuštění Barnetta z vazby, pokud o to jeho právníci zažádají. Právě Barnettův advokát svého klienta hájil, že výbuch vzteku nesměřoval směrem k soudci. „Frustrace pana Barnetta vychází ze skutečnosti, že je před vynesením rozsudku ve vazbě, přestože nemá žádnou kriminální minulost, je výdělečně činný, respektovaný ve své komunitě a má více než dvacet let trvající stabilní stav,“ cituje stanice NBC Josepha D. McBridea.

Policie zadržela Barnetta v lednu v jeho rodném Arkansasu. Šedesátiletý muž, který sám sebe označuje za „bílého nacionalistu“, krátce po vniknutí do Kapitolu dal rozhovor deníku The New York Times, ve kterém své chování popsal ještě před masivním sdílením jeho slavné fotografie.

„Nechal jsem jí (Pelosiové pozn. red.) jeden ošklivý vzkaz a položil jsem si nohy na její stůl,“ řekl Barnett deníku. Odnesl si také obálku určenou pro předsedkyni sněmovny, podle svých slov ji ale neukradl. „Položil jsem na stůl čtvrťák. Zaplatil jsem za ni, je tedy moje,“ tvrdil Barnett.

Co se zdálo původně jako těžko uvěřitelný příběh, následně potvrdily fotografie hojně sdílené na sociálních sítích. V rozhovoru pro The New York Times tvrdil, že zrovna klepal na dveře Pelosiové pracovny, když ho dav do místnosti natlačil. „Pravděpodobně budu vyprávět všechno, co se stalo během cesty do vězení,“ řekl mimo jiné deníku.

Podle veřejnoprávní stanice NPR bylo dosud v souvislosti s lednovým útokem na Kapitol obviněno 292 lidí z celkem 44 států USA. Většina osob čelí obviněním primárně souvisejícím s poškozením a vniknutím do budovy Kapitolu. Menší počet však podle NPR čelí vážnějším obviněním a vážné hrozbě odnětí svobody.

Devatenáct osob je obviněno ze zločinného spiknutí, jednoho z nejzávažnějších obvinění vznesených v souvislosti s lednovými událostmi. Nejméně 42 osob čelí obvinění z násilností, zejména proti policii. Nejméně 25 osob je podezřelých z poškození majetku, jako je rozbití oken nebo dveří.

Nejméně 19 lidí je obviněno z krádeže, mezi nimi například taktéž díky sociálním sítím slavný muž, který ukradl řečnický pult Nancy Pelosiové, nebo žena, která si údajně odnesla notebook z kanceláře předsedkyně sněmovny. Soudy se všemi obviněnými mají podle amerických médií trvat ještě řadu měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované