Hlavní obsah

To není hra, Křetínský chystal akci West Ham měsíce. Kredit vzroste skokem

Foto: Profimedia.cz

Takhle se Daniel Křetínský radoval po výhře nad Southamptonem před 5 lety. Coby majitel West Hamu si třeba takové výhry užije častěji.

Reklama

Český miliardář se etabluje v jasu anglické fotbalové Premier League. Zesnulý Petr Kellner už svůj plán koupit Chelsea neuskuteční. Zato Daniel Křetínský by měl už za 2 týdny podepsat smlouvu, jež z něj učiní akcionáře West Hamu.

Článek

Není to žádná fáma, mediální bublina či polopravda. To, co ve čtvrtek uvedl web The Athletic a některá další britská média, sedí. Několik zdrojů z Křetínského okolí sdělilo reportérovi Seznam Zpráv, že transakce s akciemi West Hamu, připravovaná intenzivně a v absolutní tajnosti zhruba 9 měsíců, je už nyní na spadnutí. Časový plán počítá s připojením podpisů pod dokumenty zhruba za dva týdny.

Křetínský by měl v tu chvíli ovládnout 27 procent akcií West Hamu Unted. A získat dvě pozice v nejužším vedení společnosti, kde se on a jeho zmocněnec potkají s dosavadními akcionáři klubu, tedy s Davidem Sullivanem a Davidem Goldem. Ani Křetínský, ani jeho mluvčí Daniel Častvaj kolem transakce mediálně nic nekomentují. Lidé z okolí českého miliardáře, kteří se do debaty zapojili za slib anonymity, se ale shodnou: „Tím to pro Dana neskončí. Nejpozději do dvou let celý klub ovládne a bude vykonávat neomezená akcionářská práva. Je to nevyhnutelné.“

Britská média spojují blížící se transakci s částkou 600-700 milionů liber, se kterou by měl Křetínský pracovat. Neměla by podle všeho odpovídat hodnotě 27 procent akcií. ale 100 procent akcií.

Mladý pan doktor se vypracoval

Danielu Křetínskému bylo 29 let, když jako šéf akvizic dravé, původem slovenské finanční skupiny J&T doporučil majitelům, ať koupí fotbalovou Spartu. Ve hře tehdy byly jednotky miliard korun. A „mladý pan doktor“, jak tehdy Danielu Křetínskému všichni říkali, začal na Spartu dohlížet osobně. Některé plány mu s ní v průběhu let vyšly, mnohé nikoli. Neskrývá, že za ty roky čekal víc úspěchů a připouští, že leckdy ve fotbale chyboval on sám.

Ve světě velkých financí, spekulativních sázek na vývoj energetického trhu, předvolby akvizic u elektráren či převodových soustav se ale Danielu Křetínskému dařilo o poznání lépe. Jeho role geniálního stratéga a kombinatorika stále posilovala. Najednou tu byl Energetický a průmyslový holding, který Křetínský vybudoval spolu s PPF a J&T. Kellnerův fond si následně nechal svůj podíl vyplatit. Dnes drží ve skupině EPH nejvyšší podíly právě Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Když letos časopis Forbes sestavoval svůj žebříček miliardářů, přidělil Křetínskému v rámci České republiky čtvrtou pozici. A kontrolu nad majetkem vyčísleným sumou 87,8 miliardy korun.

Za 17 let od příchodu do Sparty se Daniel Křetínský docela vypracoval. Tehdy před lety si trochu vyčítal, že si z mladické nerozvážnost koupil lamborghini. Dnes už je úplně někde jinde. Vedle české výtvarné moderny zdaleka nekupuje jen elektrárny, energetické firmy či doly, investuje vskutku širokospektrálně, koupil Makro, angažuje se v mediální sféře (Le Monde, Blesk, Reflex).

„Drtivá část akvizic EPH se v danou chvíli nachází za hranicemi České republiky,“ říká Daniel Častvaj, mluvčí EPH.

Křetínského impérium je tak rozsáhlé a na mapě tak situované, že pro šéfa přestává být zajímavé a efektivní řídit ho z Prahy. Přirozenou křižovatkou obchodnÍků s čímkoli je samozřejmě Londýn. A ten, kdo chce zcela jednoznačně předvést, že opravdu není žádný ořežprut, ale vysoká třída, ten si dříve či později koupí podíl v některém z klubů fotbalové Premier League.

Klub samotný obvykle není pro jeho vlastníky tou nejdůležitější položkou z hlediska obratu, ale spíš z pohledu prestiže a osobní reprezentace vlastníka. Investoři z celého světa, zhusta z USA či jihovýchodní Asie, nejnověji v případě Newcastlu jde o královskou rodinu Saúdské Arábie. Nákupem akcií v Premier League pomyslně vstupují do arény, stávají se okamžitě celosvětově známými, i z hlediska obchodních partnerů se jim otevírají zcela nové možnosti.

Kdo znal jméno gubernátora Čukotky, než si koupil Chelsea? Na druhý den znali jméno a tvář Romana Abramoviče miliony lidí. Žádný jiný fenomén nezviditelní nikoho tak bleskově, tak dokonale jako Premier League.

Abramovič nakonec neprodával

I tenhle efekt proto před lety jistě zvažoval i Petr Kellner, když s Abramovičem vedl zcela reálná jednání o nákupu kontrolního balíku akcií Chelsea. Svou nabídku na Chelsea tehdy zvažoval i Křetínský. Abramovičovy představy ale ti dva nenaplnili a Chelsea tak zůstala v rukou svého ruského majitele.

Kellner s Křetínským se už v předchozím období zabývali možností získat akcie klubu ze Southamptonu. Křetínský byl v podobné souvislosti mediálně spojován i s AS Řím a AC Milán.

Po letošní havárii vrtulníku na Aljašce zůstala na Petra Kellnera, dlouholetého lídra žebříčku nejbohatších Čechů, už jen vzpomínka. Ke Kellnerově rodině ovšem zůstává Daniel Křetínský i nadále připoután svým partnerským vztahem s dcerou někdejšího magnáta Annou Kelllnerovou.

Co se týče fotbalu, pořídí si tedy Křetínský po pražské Spartě i slavný West Ham? Každopádně to má v úmyslu. A regulátoři zatím nejsou proti. Z hlediska norem by totiž nastal karambol jen tehdy, kdyby jeden vlastník ovládal nadpoloviční akciové podíly ve více klubech. Pokud by se stalo, že by tyto kluby měly ve stejném ročníku nastoupit do stejné klubové soutěže pořádané UEFA, nastala by potíž. Vlastník by musel vybrat jeden svůj klub, který by do soutěže UEFA poslal, ostatní by o pohár přišly.

Reklama

Doporučované