Hlavní obsah

„To rozhodl někdo, kdo to tu neviděl.“ Nakažené seniory izolovali do lázní

Foto: Wikimedia Commons/Petr Vilgus

Lázně Toušeň nejsou vhodné pro nemocné s respiračními chorobami, tvrdí místostarostka.

Reklama

aktualizováno •

Během pondělí převezli prvních šest pacientů s pozitivními testy na koronavirus do areálů v Lázních Toušeň.

Článek

Prvních šest nakažených seniorů z pražských domovů důchodců bylo převezeno do areálu v městysi Lázně Toušeň. Podle tamní místostarostky Jany Hadrbolcové (nezávislá) ale není jisté, v jakých podmínkách pacienti jsou.

„To zařízení na to není uzpůsobené,“ tvrdí místostarostka. Podle ní objekt, který patří Nemocnici Na Bulovce, čeká na rekonstrukci. Pokoje, které jsou určené pro lázeňské hosty, jsou vybavené koberci a válendami, a nejsou příliš vhodné pro ubytování lidí s respiračními onemocněními.

„Působí to, že ten, kdo o tom rozhodoval, ty lázně neviděl,“ kritizuje Jana Hadrbolcová s tím, že aktuálně v objektu nebyla a neví, jak rozsáhlé úpravy šlo zvládnout udělat během dvou dnů, kdy se o tomto objektu začalo diskutovat.

Podle místostarostky se o nemocné zatím starají lázeňské sestry, které na podobnou péči nemají průpravu, ale v posledních dnech s nimi nemluvila. Ví jen to, že měly dostat k dispozici ochranné obleky.

„Dnes by snad měli přijet i dva lékaři,“ říká Jana Hadrbolcová.

Karanténa pro seniory, kteří musí být izolovaní

Podle mluvčího Nemocnice Na Bulovce Filipa Řepy je ovšem na místě dostatečně proškolený personál.

„Jsou tam vystudované sestry a lékaři,“ uklidňuje Filip Řepa.

Podle mluvčího nemocnice nemá pobyt suplovat nemocniční zařízení. Má jít o karanténní pobyt pro seniory, kteří z různých důvodů nemůžou být izolovaní od ostatních v rámci jejich domova.

„Jde o nakažené s lehkými příznaky,“ říká Filip Řepa, podle kterého jsou senioři pod dohledem a pokud by došlo ke zhoršení, budou okamžitě převezeni do Nemocnice Na Bulovku.

Podle mluvčího jde o seniory z pražské čtvrti Michle. Seznam Zprávám potvrdil Lumír Bareš, jednatel Domova seniorů Michle, že někteří jejich klienti byli převezeni a je možné, že se nacházejí v Lázních Toušeň.

„Organizuje to hygienická stanice a záchranná služba. Co řeknou, to provedeme,“ vysvětluje Bareš s tím, že v kontaktu s pacienty není.

„Netuším. Dnes večer snad dostanu souhrnnou zprávu,“ reaguje jednatel domova pro seniory na dotaz, jestli tuší, jak se jejich klientům daří a jak je o ně postaráno. O převozu by podle něj měla být informovaná rodina.

Podle Lumíra Bareše je celý domov pro seniory v karanténě a museli vytvořit infekční oddělení. „Je to pro nás strašná zátěž, nebýt fantastických sester, tak jsme tu situaci nezvládli,“ dodává jednatel.

Informace máme jen zprostředkovaně

Místostarostka si také stěžuje, že s vedením městyse nikdo nekomunikuje a veškeré informace dostávají zprostředkovaně a neoficiální cestou.

„Vycházíme z toho, co řekne ministr zdravotnictví na tiskové konferenci,“ líčí místostarostka Lázní Toušeň.

Ministr zdravotnictví na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády řekl podle ČTK, že by pro pražské seniory mělo být vyčleněno 320 míst. Podle místostarostky je v objektu v Lázních Toušeň za normálních okolností ubytovací kapacita pro 70 pacientů.

Do lázní měli být už o víkendu převezeni nakažení senioři z domova v Břevnici. Převoz se nakonec neuskutečnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované