Hlavní obsah

To se nepovedlo. Srážka motorek a špatné barvy na obloze zkazily oslavy ve Francii

Francie oslavila Den Bastily vojenskou přehlídkou.Video: AP

 

Reklama

Státní svátek Den Bastily oslavila Francie tradiční vojenskou přehlídkou. Nejvíce zaujala srážka dvou motocyklů při špatně synchronizované jízdě a nesprávné barvy trikolory na obloze.

Článek

Francie za účasti prezidenta Emmanuela Macrona oslavila státní svátek Den Bastily tradiční vojenskou přehlídkou. Během více než dvouhodinové podívané před diváky defilovalo na 4200 vojáků a 220 vozidel, do přehlídky se zapojila zhruba stovka letadel. Přehlídce se ale nevyhnuly menší zádrhely, při synchronizované jízdě do sebe vrazili dva policisté na motocyklech a jeden z letounů při průletu nad metropolí vypouštěl špatnou barvu při tvorbě francouzské trikolory.

Čestnými hosty byli letos představitelé Japonska a Singapuru, což jsou asijské země, se kterými Francie rozvíjí strategické partnerství. Centrem Paříže proto pochodovali i japonští a singapurští příslušníci ozbrojených sil.

Během motocyklového choreografického vystoupení před Macronem a dalšími hosty se srazili dva policisté na motorkách.

Krátce poté nad městem proletěly vojenské stíhačky, které v podvěsu nesly kouřové barvy. Při spuštění barevné stopy nad bulvárem Champs-Elysées se ale ukázalo, že jedno z letadel neslo nedopatřením červenou místo modré barvy.

Oslavy ve Francii se konají za přísných bezpečnostních opatření, v zemi je ještě živá vzpomínka na teroristický útok před dvěma lety. Tehdy během oslav Dne Bastily najel ve francouzském městě Nice atentátník kamionem do davu a zabil 86 lidí.

Kvůli oslavám a také kvůli nedělnímu finálovému zápasu fotbalového mistrovství světa, v němž se v Moskvě střetnou Francie a Chorvatsko, Francie mobilizovala 110 000 příslušníků ozbrojených složek. Jen v Paříži na bezpečnost dohlíží přes 12 000 policistů a 1600 vojáků, v metropoli je připraveno k zásahu také 3000 záchranářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované