Hlavní obsah

To tu nebylo od 70. let. Změna sazeb proti inflaci spíš nepomůže, míní ekonom

Zastaví krok ČNB rostoucí ceny? Rozhovor s Petrem Bartoněm z Natlandu.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velmi očekávané zasedání ČNB. A očekávaný výsledek. Centrální bankéři zvedli základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,5 %. Proti inflaci, která zdražuje jídlo, benzín i energie, to podle ekonom Petra Bartoně nepomůže.

Článek

Zvýšení úrokových sazeb je běžný recept proti inflaci. Lidé chtějí víc spořit a méně spotřebovávat a s padající poptávkou spadnou i ceny. Dnešní postcovidová situace je ale specifická. „Naše inflace není způsobena poptávkou, ale je nákladová. Problémy jsou na straně nabídky. Není tak jasné, do jaké míry může úroková sazba něco zlepšit,“ míní hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Jen proto, že zdražíte investice, vám nezlevní výroba. Když stoupají obrovsky ceny materiálů jako dnes, máte omezenou možnost to zabrzdit nárůstem sazeb. Nabídková inflace tu nebyla od 70. let. Je to něco relativně nového,“ vysvětluje Bartoň.

V dubnu byla meziroční inflace na 3,1 %. Výš, než se čekalo, a mimo toleranci ČNB. V květnu spadla opět pod 3 procenta.  Aby se inflace nepřelila v trvalejší stav, sama banka avizovala, že v letošním roce počítá se třemi zvýšeními sazeb.

Razance není na místě

Podle Bartoně bylo proto zvýšení základní repo sazby nasnadě: „Aby se to všechno stihlo a aby to ČNB nemusela nechávat na tři poslední zasedání v roce, musela o čtvrtbod zvýšit svou sazbu už při tomto zasedání.“

Razantnější zvýšení se naopak čekat nedalo. O víc než 0,25 p. b. se ČNB odvážila sazbu zvýšit naposledy téměř před čtvrtstoletím, v roce 1997, upozorňuje Petr Bartoň. Na rozdíl od skokového snižování během krizí.

„Skoky dolů o více stupínků jsou častější. Na čtvrt procento jsme klesli loni v březnu z 1 procenta. Odpovídalo to mimořádnosti situace. Přizpůsobení se normálu ale skokově nefunguje, návrat k normálu je pozvolný,“ tvrdí ekonom.

Lidé se nemusí bát, že se jim zdvojnásobí poplatky na úrokové sazby na hypotéky. Ale trend je daný, v nejbližších letech těžko můžeme čekat další snížení.
Petr Bartoň

Další zvýšení sazby čeká Bartoň koncem léta:  „S největší pravděpodobností to bude v srpnu, nebo v září. Záleží, jak se bude vyvíjet situace s inflací.“

Ceny bytů: Jediná cesta odsud je vzhůru. Otázka je, jak rychle

Od základní repo sazby se odvíjejí veškeré ceny na finančním trhu. Minimálně o čtvrt procenta se podle Petra Bartoně upraví ceny běžných úvěrů i hypoték.

„Můžeme čekat navýšení o 0,25 %. Lidé se nemusí bát, že se jim zdvojnásobí poplatky na úrokové sazby na hypotéky. Ale trend je daný, v nejbližších letech těžko můžeme čekat další snížení. Jediná cesta odtud je nahoru. A jediná otázka je, jak rychle,“ uzavírá Bartoň.

Reklama

Doporučované