Hlavní obsah

To už mělo být dávno naplánované, kritizují ředitelé škol současný chaos

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Ve středu se v Česku znovu zavřely školy. Otevřená zůstala jen část pro zdravotníky. Ředitelé si stěžují na zmatky.

Reklama

Nemocnice v covidovém režimu se potýkají s nedostatkem personálu. Ředitelé škol vyčítají vládě, že vzdělávací systém pro děti zdravotníků nebyl připravený s předstihem.

Článek

Na Hodonínsku je téměř 400 nakažených na sto tisíc obyvatel a kyjovský špitál jede na plné obrátky. Situace s personálem je napjatá. Zdravotním sestrám či sanitářům po celé republice ve středu přibyla další nepříjemnost – kvůli zavřeným základním školám často nemají hlídání pro malé děti. A musejí si v práci brát volno.

Kyjovská základní škola J. A. Komenského leží kousek od tamní nemocnice a v následujících týdnech má sloužit právě pro potřeby zdravotníků, hasičů a dalších profesí, které se podílí na zvládání epidemie. „Ve škole máme otevřeno, nachystáno, ale zatím žádné dítě nepřišlo. Asi proto, že se všechno řešilo velmi narychlo,“ uvedl ředitel Radek Klech.

Stěžuje si na nedostatek informací. „Veškerá činnost ředitele jde úplně bokem. Informace navíc chodí s obrovským zpožděním. Je to úlet. Včera jsem jenom zvedal telefony. Úplná bizarnost,“ zlobil se.

Chybí jakákoli organizace

Když vláda v úterý večer ohlásila zavření škol, zároveň pověřila kraje, aby určily místa, která poslouží pro výuku dětí zdravotníků. Ředitelé kritizují, že přesný systém mohl být připravený od jara, a šlo tak předejít úvodním zmatkům. „Velmi si vážíme práce zdravotníků, proto jsme se přihlásili mezi tyto školy, ale nadávám na systém. Je to těžké, když chybí jakákoli organizace,“ uvedl ředitel brněnské základní školy ve Svážné ulici Petr Punčochář.

Právě ta může pomoci desítkám zdravotníků z Fakultní nemocnice Brno. Leží jen pár stovek metrů od areálu. „Přichází k nám cizí děti, tak jsme čekali, že k tomu přijdou nějaké podmínky a podrobnosti, anebo seznamy od zaměstnavatelů, kteří jejich lidé si k nám chtějí dát dítě. Bohužel jsme si jako ředitelé škol museli vytvořit tyto materiály sami,“ uvedl Punčochář.

Podle něj se dalo zmatkům předejít. „Mohlo se předpokládat, že dojde k uzavření. Školy mohly být vytipované předem a připravily by se. Stejně tak mohly být v nemocnicích nachystané seznamy zaměstnanců, kteří hlídání využijí,“ dodal.

První den s plošným zavřením škol tam dorazilo jen devatenáct dětí. V největší moravské nemocnici přitom kvůli hlídání malých dětí zůstala doma téměř stovka zdravotníků. Často jim vadí, že školy poslouží jen k ohlídání dětí. „Výuka tam bude online. Nedokážu si představit, jak děti z různých škol budou sedět ve třídě a v různém čase se online připojovat do svých tříd. Sto našich zaměstnanců řeklo, že do takových škol děti nedají. Nechci kritizovat vládu nebo kraj. Je to pro všechny složité, ale tohle je realita,“ vysvětlil zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

Pracovníci Jihomoravského kraje i ředitelé přitom ve středu dělali maximum a vytipovali čtyřicítku škol. „Jako ředitelé jsme poslali informace, ty šly zřizovateli, což je město Kyjov. Vedení města vše přeposlalo na kraj, který dal seznam dohromady. Informace se pak posílaly jednotlivým zaměstnavatelům záchranných složek. Toto se dělo překotně v jediném dni,“ popsal hektickou situaci Klech.

I o prázdninách

Na nedostatek času si postěžovala také ředitelka Jarmila Bavlnková z brněnské základní školy v Křídlovické ulici. „Neměli jsme ani den na přípravu. Kraj nám až dnes (ve středu) poslal potvrzení, že jsme vybranou školou pro děti zdravotníků. Také jsem se dozvěděla, že budeme fungovat i přes podzimní prázdniny. To byla novinka,“ sdělila ředitelka.

Do školy ve středu přišly jen tři děti. „Ozývají se nám ale další rodiče i nemocnice a hasiči nebo lékárny. Postupně si rezervují místa,“ dodala Bavlnková.

Ministr školství Robert Plaga se za zmatky spojené s uzavřením škol omlouval už na úterní večerní tiskové konferenci. „Viděl jsem predikce růstu epidemie v České republice. Seznámil jsem se s modely a možnými variantami, jak zasáhnout, aby skutečně nedošlo k situaci, která by vyústila v katastrofu,“ zdůvodňoval nutnost zavřít školy.

Školy si stěžují, že těch změn bylo v posledních týdnech příliš. Stanovená opatření v rychlém sledu nahrazovala jiná. „Neustále se to měnilo. Vždycky jsme se na něco připravili a za dva dny platilo zase něco jiného. Navíc musíme organizovat tento nový systém, takže je to náročné,“ posteskla Bavlnková.

Ředitelé potřebují přesné seznamy dětí i kvůli logistice. „Každý den čekáme, co se bude dít, i kvůli zajištění stravy, dozoru a všech lidí okolo. Je to šílené,“ kritizoval ředitel Andrej Pavlíků z hodonínské základní školy ve Vančurově ulici.

Vedení škol věří, že se situace v následujících dnech ustálí. „Teď nám chudáci rodiče volají a píší, jestli jejich děti vezmeme, nebo nevezmeme. Musíme taky zjišťovat, jestli jsou ze zdravotnických složek,“ dodal ředitel Punčochář.

Reklama

Doporučované