Hlavní obsah

Točná se konečně dočká kanalizace, Praha opraví i čistírnu v Lipencích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát nechá v následujících dvou letech opravit a vylepšit čistírnu odpadních vod v Lipencích a schválil také výběr společnosti, která zpracuje projekt plánované kanalizace v Točné v Praze 12, vyjde asi na 5 milionů.

Článek

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) řekl, že hlavní město má kromě Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově dalších 18 menších čistíren. „Tato čistírna v Lipencích je na tom asi nejhůře,“ uvedl. Takzvaná intenzifikace, kterou zařízení projde, má za úkol zlepšit účinnost čištění a zvýšit kapacitu zařízení na více než dvojnásobek. K tomu má sloužit výstavba dvou nových linek pro biologické čištění odpadních vod.

Město také plánuje další rozšíření kanalizace do okrajové části Prahy, konkrétně v bývalé obci a nynějším katastrálním území Točná na jihu metropole. Magistrát postupně do celé oblasti zavádí dosud chybějící infrastrukturu, loni radní schválili rozšíření kanalizace do sousedních Komořan. Hlubuček řekl, že v Praze stále není kanalizací obslouženo 13.000 lidí a ambicí města je, aby na ni byli napojeni všichni obyvatelé. Dodal, že v Točné chce magistrát začít stavět nejpozději v roce 2022.

Vodovodní síť je v Praze dlouhá zhruba 3500 kilometrů a je stoprocentně vlastněná Prahou prostřednictvím městské firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Od té si do roku 2028 trubky pronajímají Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které většinově vlastí firma Veolia a magistrát v ní před časem získal 49 procent akcií. Do postupné obnovy kanalizační sítě město každý rok investuje přes dvě miliardy korun. Za 6,1 miliardy korun také magistrát postavil novou vodní linku ÚČOV, s opravou té staré za téměř pět miliard by se mohlo začít příští rok.

Reklama

Doporučované