Hlavní obsah

Tofu škodí planetě víc než maso, tvrdí britští farmáři

Foto: Profimedia.cz

Vegetariánská alternativa hamburgeru z mletého sójového masa.

Reklama

Bezmasá dieta škodí zdraví, může vést k vyšší tvorbě emisí a tím přispívat k ničení ekosystému – tak zní názor britské Národní zemědělské unie. Podle ní má například sójová náhražka masa tofu horší dopady na globální oteplování než konzumace jehněčího, vepřového nebo kuřecího.

Článek

Britští farmáři prezentovali v úterý na konferenci v Londýně výsledky výzkumu, podle kterého je konzumace tofu škodlivější pro planetu než pojídání živočišného masa. Vyvrací tak výzkumy jiných vědců, kteří tvrdí opak.

Podle Grahama McAuliffa z Rothamstedského institutu totiž obvykle výzkumy neberou v potaz fakt, že je pro lidské tělo náročnější zpracovat rostlinné proteiny, což vede k tomu, že lidé potřebují více jíst. Z tohoto hlediska tedy z jeho výzkumu vyplývá, že aby člověk přijal stejné množství proteinu z tofu jako z masa, musí sníst více sójové náhražky, což vede k vyšší produkci emisí skleníkových plynů.

McAuliff nicméně podle deníku The Times dodal, že výsledky jeho výzkumu by měly být interpretovány s obezřetností. „Luštěniny a ořechy mají vždy nepochybně menší dopad na životní prostředí než jakýkoliv živočišný produkt. Pokud se ale zaměříte na tofu, na jehož výrobu je potřeba více energie, a pokud vyvrátíte fakt, že protein v něm není tak snadno stravitelný jako protein z masových produktů, uvidíte, že má ve skutečnosti větší potenciál ovlivnit globální oteplování než jakékoliv monogastrické zvíře, jako jsou prasata nebo drůbež. Tofu je z hlediska získání stejného množství proteinu horší,“ vysvětlil.

Větší problém než brexit

Podle prezidentky Národní zemědělské unie Minette Battersové představují kampaně proti konzumaci masa větší problém než brexit. „Veganský způsob života má nesmírně škodlivý vliv na psychický stav zemědělců. Chceme, aby se lidé zapojili víc než jen tím, že začnou jíst veganské jídlo, čímž si odškrtnou kolonku, že bojují s klimatickými změnami,“ prohlásila na úterní konferenci farmářů.

Vědci navíc upozorňují na to, že veganské varianty nezdravých jídel, jako jsou například rybí prsty, párky, slanina nebo hamburgery, mohou být daleko škodlivější než jejich klasické varianty. Podle BBC totiž vedle hůře stravitelnějších látek často obsahují i vyšší množství soli nebo cukru.

Kvalitu veganských potravin oproti těm vyrobeným z masa porovnal i deník The Times. Podle něj je takto mnohem slanější například veganská obdoba vajec či slaniny. Naopak pozitivně hodnotí mandlové mléko oproti kravskému nebo veganské mleté maso. Zatímco rostlinné mléko obsahuje méně přidaných cukrů, sójové mleté maso je zhruba o polovinu méně tučné.

Reklama

Doporučované