Hlavní obsah

Tohle bude dlouho bolet, Clintonová promluvila poprvé od volebního debaklu

 

Reklama

Poražená demokratická kandidátka se po hodinách mlčení poprvé objevila na veřejnosti.

Článek

„Tohle je bolestivé a dlouhou dobu ještě bude," tak popsala Hillary Clintonová nečekanou porážku v prezidentských volbách.

Clintonová v dnešním projevu, kdy promluvila vůbec poprvé od zveřejnění volebních výsledků, před svými příznivci oznámila, že blahopřála svému soupeři Donaldu Trumpovi k vítězství a nabídla mu spolupráci v zájmu budoucnosti Spojených států. Americká společnost je podle mnoha komentářů nebývale rozdělena po jedné z nejvyhrocenějších kampaní historie. V emotivním vystoupení demokratická uchazečka o Bílý dům přiznala, že ji úterní prohra bolí, a zároveň vyzvala své stoupence, aby usilovali o lepší budoucnost.

Podívejte se, co byly klíčové momenty, díky kterým Donald Trump vyhrál volby.

„Doufám, že bude dobrým prezidentem všech Američanů," prohlásila viditelně pohnutá Clintonová na adresu Trumpa, který po svém volebním úspěchu slíbil, že sjednotí rozdělenou zemi.

„Musíme mu (Trumpovi) dát šanci, aby byl dobrým vůdcem, a nabídnout mu naši otevřenou mysl," vybídla své stoupence demokratická politička, která se o své budoucnosti blíže nevyjádřila.

Kandidovat na prezidentku a získat podporu téměř 60 milionů voličů byla pro Clintonovou podle jejích slov největší životní čest. Porážka ji „ještě hodně dlouho bude bolet". Brzy však nějaká žena konečně získá nejvyšší americkou funkci, prohlásila někdejší první dáma Spojených států.

Clintonová se o Bílý dům neúspěšně ucházela už podruhé. V roce 2008 prohrála ve stranických primárkách s nyní dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou.

Reklama

Doporučované