Hlavní obsah

Tohle by chlapovi nenapsali. Dvě ženy české politiky popisují drsnou realitu

Neboli Václava Dolejšího: Natáčeli jsme dvě rivalky v boji o voliče v Praze. Pirátku Olgu Richterovou a Markétu Pekarovou Adamovou z TOP 09.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V mailových schránkách a na sociálních sítích jim vyhrožují. Často znásilněním. I zabitím. Markéta Pekarová Adamová a Olga Richterová říkají, že útoků poslední týdny přibývá. „Chce to silnou hroší kůži,“ říká šéfka TOP 09.

Článek

Oběma je 36 let, obě se v politice zabývají sociálními tématy, obě vedou jako lídryně konkurenční opoziční koalice do voleb v Praze. Markéta Pekarová Adamová a Olga Richterová jsou rivalky a hlavně velké naděje svých stran, tedy TOP 09 a Pirátů.

Obě se dokázaly prosadit v domácí politice, která je považována za pánský klub a Česko za zemi, která je široko daleko jediná, jež ještě neměla premiérku ani prezidentku.

V pořadu Neboli Václava Dolejšího dvojice političek otevřeně popisuje, co všechno musejí jako ženy strpět. Mluví o tom, že po e-mailech, esemeskách a sociálních sítích se snáz útočí na ženy a poukazuje na všechny stereotypy.

„Je prostě jednodušší nás něčím diskreditovat. Že jsem slabší, nebo že patřím k plotně – to je to nejmenší, co píšou. Chce to silnou hroší kůži. Že mě mají znásilnit, že mě mají pověsit a další hodně sexuálně motivované narážky. A teď v posledních týdnech v souvislosti s Ruskem mají ty zprávy nebývalý nárůst,“ říká šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jednu konkrétní výhrůžku po telefonu, ať si dá bacha, jinak ji srazí auto, už předala policii.

Pirátka Olga Richterová vsadila na taktiku, kdy se snaží útočníkům odepisovat, což samozřejmě zabere hodně času a energie. „Když mi přijde výhrůžka zabitím nebo znásilněním, odepíšu, že jsem živý člověk, nikoliv ksicht z plakátu, ale reálná bytost. Ať si představí, kdyby někdo takové věci psal, říkal nebo volal dceři, manželce, partnerce, mamince. A většinou to stačí, pak mně přijde omluva,“ popisuje Richterová.

A někdy to nestačí, jak zjistíte v nové epizodě z pořadu Neboli Václava Dolejšího v úvodním videu.

Reklama

Doporučované