Hlavní obsah

Tohle česká vláda zatím neřešila, má k dobru 62 miliard. Co s nimi?

Rozpočet - co s penězi

 

Reklama

Politici budou muset poprvé po více než dvaceti letech vyřešit, jak naložit se zbylým balíkem peněz. Každý má jiné nápady.

Článek

Informace, kterou už nepochybně víte: Hospodaření českého státu skončilo po dvaceti letech v přebytku. Ve státní kase zbylo rekordních 61,8 miliard korun. Je to několikanásobně více, než byl dosavadní rekordní přebytek z roku 1994, kdy zbylo kolem 10,5 miliardy korun.

Zákonodárci tak budou po více než dvaceti letech řešit, co se zbylými - virtuálními - penězi. Z ankety, kterou mezi členy Sobotkova týmu provedla redakce Seznam Zprávy, pak vyplývá, že tvrdé střety o osud peněz lze očekávat i v rámci vládní koalice.

Správce státní kasy Andrej Babiš (ANO) chce peníze využít zejména ke snížení státního dluhu.

Oproti němu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) žádá alespoň část peněz investovat. „Rád bych na koaliční radě otevřel diskuzi, jestli část přebytku neinvestovat do věcí, které jsou potřebné a smysluplné. Například do vodovodů v obcích, které mají velký problém se zabezpečením vodou v suchých obdobích,“ říká Jurečka.

Peníze by nasměroval do čističek vod a kanalizací, stejně tak na opravy silnic nižších tříd.

Jurečka tvrdí, že debatě o tom, kde peníze skončí, je nakloněn i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Studio Seznam ke státnímu rozpočtu: Andrej Babiš, Jan Volný (oba ANO), Jan Skopeček (ODS), exministr financí Ivan Pilip a analytik David Marek.

I další ministři a ministryně by si na „přebytkový poklad" rádi sáhli. Třeba šéfka resortu práce a sociálních věcí Michaela Marksová chce pomoci sociálně slabším. „Pokud máme přebytek, je nezbytné podpořit hlavně samoživitelky a rozšířit přídavky na děti tak, aby na ně dosáhli pracující s nízkými příjmy. Výdaje na podporu rodin s dětmi jsou produktivní investice do naší budoucnosti,“ uvedla pro Seznam Marksová.

Oslovení analytici souhlasí s tím, že doba je nakloněna spíš tomu zbylé peníze investovat než s nimi splácet státní dluh.

„Nevidím důvod, proč bychom nemohli peníze zainvestovat. Okolnosti tomu nahrávají, stát si půjčuje peníze za záporný úrok, máme nízkou nezaměstnanost,“ myslí si David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Ekonom Jan Bureš z Patria Finance by peníze využil k řešení dlouhodobějších problémů a přípravě reforem. „Trápí nás například vysoké daňové zatížení pracovníků,“ říká Bureš.

Reklama

Doporučované