Hlavní obsah

Tohle je muž, který zná tajný recept na Becherovku

Bohuslav Pich zná kódy k tajnému receptu slavného likéruVideo: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chtěl být opravářem televizorů. Anebo automechanikem. Když však Bohuslav Pich nastoupil v roce 1973 na brigádu do karlovarské likérky, už tam zůstal. 46 let. Dnes je vedoucím výroby v továrně, která tradiční alkohol s bylinami vyváží do světa. A jedním ze dvou lidí na světě, kteří znají tajnou recepturu na slavný likér.

Článek

„Narodil jsem se v domě jen kousek od továrny, takže když to tak řeknu – od malička jsem přičichl k těm typickým vůním po koření a bylinách,“ říká Bohuslav Pich. Po ukončení studia na Vysoké škole chemicko-technologické prošel ve firmě téměř všemi profesemi – od sklepmistra a technologa až po nynějšího vedoucího výroby.

Šifry a zase šifry

Recept na věhlasný likér zná více než 20 let. Nepředstavujte si ale popis ingrediencí tak, jak ho znáte, když doma něco vaříte nebo pečete. Tenhle recept je zašifrovaný.

Jan Becher Pernod Ricard

Karlovarský výrobce je od roku 1997 součástí francouzské skupiny Pernod Ricard, jednoho ze dvou největších výrobců lihovin a vína na světě.

Stěžejním produktem společnosti je světově proslulý bylinný likér Becherovka Original, vyváží se do více než 40 zemí světa.

Největší exportní trhy:

35 % Slovensko

22 % Rusko

17 % Německo

„Máme papírek, na kterém je tento recept napsán, k tomu máme určitý klíč, abychom si dokázali dešifrovat, co které číslo znamená, která to je bylina. Potom jde všechno samozřejmě přes váhu, kdy nás ta váha donutí odvážit přesné množství jednotlivých bylin. Všechno nasypeme do míchacího aparátu – vše se pečlivě zamíchá," popisuje muž, který spojil celý profesní život s jedinou firmou.

„Víte, lhal bych, že si některé byliny nepamatuji, po těch letech už ano. Rozhodně si však nepamatuji celý recept – ten systém kódů je dlouhý a složitý. Ale jsem vlastně rád, protože já vždycky říkám – co neznám, to nemůžu vyzradit,“ směje se otázce Seznamu, zda se nebojí, že tajemství vyzradí třeba kamarádům u piva.

Co do slavného likéru patří?

Líh, voda, cukr, čisticí látky. Především ale dvacítka bylin a koření, jejichž název a poměr dělají z výroby detektivku. „Můžu říct, že třetinu z nich by bylo možné pěstovat v České republice, ale zbytek ne. Pocházejí z různých oblastí světa, od Afriky po Indonésii,“ vypočítává Bohuslav Pich. K ingrediencím, které obvykle prozrazují, patří skořice, hřebíček, pomerančová kůra nebo yzop lékařský.

Žaludeční kapky

O této bylině, která roste na jihu Evropy nebo v Maroku, se ví, že je protizánětlivá a pomáhá proti bolestem žaludku. Není divu – původní receptura vznikla k lékařským účelům.

Jan Becher Pernod Ricard v číslech

Údaje za finanční rok 2019 (červenec 2018–červen 2019)

Počet zaměstnanců: 130 (z toho 40 v Karlových Varech)

Tržby: 1,2 mld. Kč

Výsledek hospodaření před zdaněním: 245 mil. Kč

Počet prodaných litrů Becherovky: 6,3 mil.

Rodina Becherů se na břehu říčky Teplé usadila v 16. století. Vzešli z ní mnozí významní lékárníci a lékaři.

„Továrnu na výrobu bylinného likéru založil obchodník Josef Vitus Becher. V roce 1807 začal prodávat žaludeční kapky pod názvem Anglická hořká, na počest svého anglického přítele, který mu při odjezdu z města věnoval údajný recept na elixír života. To je ta původní, tajná receptura, která se víc než dvě stě let nemění,“ říká manažerka návštěvnického centra firmy Lada Naidrová.

Původní recept je pečlivě schovaný v sejfu. To pro případ, že by se oběma znalcům jeho obsahu něco stalo. „V žádném počítači ho nenajdete, to neexistuje. Co kdyby tajemství prolomili hackeři,“ vysvětluje Bohuslav Pich.

Reklama

Doporučované