Hlavní obsah

Tohle jsou finalisté Czech Press Photo, řada fotografů soutěž letos bojkotovala

Foto: Michal Růžička, Mafra a.s.

Déšť v Praze na Andělu: Řidička tramvaje se marně snaží přehodit kolej během nenadálé průtrže mračen.

Reklama

Mezinárodní porota vybrala vítěze Fotografie roku soutěže Czech Press Photo, kterého oznámí v pátek večer. Tomki Němec, Jan Šibík, Milan Jaroš a další slavní fotografové se nezúčastnili na protest proti úrovni soutěže a loňském kontroverzním vítězství Lukáše Zemana.

Článek

Mezinárodní porota hodnotila téměř 4000 fotografií od 270 autorů z České a Slovenské republiky. Čtyřiadvacet nominovaných snímků spadá do kategorií Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí a Lidé, o kterých se mluví. Hlavní ocenění Fotografie roku dostane vítěz letošního ročníku v pátek 22. listopadu v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Jednotlivé snímky si prohlédněte v galerii:

+20

Během červnových protestů proti Andreji Babišovi několik profesionálních i amatérských fotografů pořídilo velmi podobný snímek odkazující ke známým obrázkům z listopadu 1989. Fotograf Petr Vrabec, který pořizování snímků zachytil, má v soutěži několik vlastních fotek.

Letošní ročník poznamenala absence několika slavných fotografů, z nichž někteří v minulosti soutěž vyhráli. Jedním z hlavních důvodů byl loňský vítězný snímek amatérského fotografa Lukáše Zemana s popiskem „Orangutaní matka s umírajícím potomkem v náručí v oblasti centrálního Kalimantanu (Bornea) doplácí na kácení původního primárního pralesa”. Podle kritiků se nedá určit, zda mládě umírá nebo spí. Snímek navíc mohl vzniknout v národním parku, kde orangutani hladem netrpí. Popisek naznačoval, že kvůli nedostatku potravy samice nemá pro mládě dost mléka.

„Pro nás, profesionály, to bylo velké zklamání. V době, kdy se žurnalistika nachází v krizi, demokratické státy bojují s fake news a svět se stává víc a víc nepřehledným, zvítězí v soutěži novinářské fotografie takto sporný snímek,“ napsali v otevřeném dopise ředitelce Veronice Souralové.

Více o bojkotu profesionálních fotografů najdete zde:

Soutěž pořádá soukromá obecně prospěšná společnost Czech Photo, která není nijak svázaná se Syndikátem novinářů ČR ani žádnou jinou profesní organizací novinářů. Svým názvem, kategoriemi a v současné době i složením poroty se odkazuje na světově nejprestižnější soutěž novinářské fotografie World Press Photo.

V roce 2002 v Czech Press Photo mimochodem zvítězila fotografie topícího se slona, která zrovna nevyniká kvalitou zpracování. Její příběh je ale nezpochybnitelný.

Foto: René Jákl

Poslední minuty slona Kadíry v pražské zoo.

Po kritice profesionálních fotografů se částečně změnila pravidla soutěže. Všichni zúčastnění musí doložit, že jsou novináři. V porotě zasedli mimo jiných také programový ředitel soutěže World Press Photo David Campbell nebo spoluzakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková.

Ředitelka soutěže Veronika Souralová ale společnou řeč s šesticí uznávaných fotografů nenašla a ti tak svůj bojkot přinejmenším pro letošní rok dotáhli do konce.

„Je to pro mě uzavřená kapitola. Czech Press Photo mě žádným způsobem neoslovuje a nezajímá,“ řekl Seznamu den před vyhlášením hlavní ceny bývalý osobní fotograf Václava Havla a vítěz z roku 2004 v kategorii Každodenní život Tomki Němec.

Reklama

Související témata:

Doporučované