Hlavní obsah

Pašování zbraní, které kryl stát, se bude řešit v Poslanecké sněmovně

Odhalení investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování, že na pozadí rekonstrukce ambasád se za vlády Miloše Zemana odehrával černý obchod se zbraněmi, vyvolal další reakci. Po Amnesty International zvedá svůj hlas i opozice: Poslankyně ODS Jana Černochová v této věci chystá interpelaci na předsedu vlády a jednání parlamentní komise.

Reklama

Článek
Foto: ČTK

Poslankyně a členka bezpečnostního výboru Sněmovny Jana Černochová

Případ nelegálního obchodování se zbraněmi, které krylo Ministerstvo zahraničí a tento týden jej odhalil investigativní pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování, bude mít dohru v Poslanecké sněmovně.

Poslankyně a bezpečnostní expertka opoziční ODS Jana Černochová bude chtít vysvětlení jak od premiéra Bohuslava Sobotky, tak od armády. V pořadu totiž zaznělo vážné podezření, že pašování zbraní za éry ministra zahraničí Jana Kavana probíhalo v režii vojenské rozvědky, která spadá pod ministra obrany.

„I přes možné promlčení budu žádat vysvětlení"

„Ty zveřejněné informace jsou natolik závažné, že i přes možné trestně právní promlčení považuji za nutné žádat vysvětlení," zdůvodnila svůj postup Černochová. „Napíšu interpelaci na premiéra a vyžádám si informace na Stálé komisi pro vojenské zpravodajství, kterou máme za dva týdny."

Seznam získal svědectví bývalého detektiva, který prozradil, že zbraně byly ukryty v kontejneru Ministerstva zahraničí a podle dokumentů směřovaly do Afriky. Oficiálně byl náklad deklarovaný jako stavební materiál na opravu ambasády, ve skutečnosti skrýval palné zbraně. Ze získaných informací přitom vyplývá, že zbrojní arzenál musel být vypraven s vědomím lidí z Ministerstva zahraničí. Ve stejné době v diplomacii působila řada příslušníků či spolupracovníků vojenské špionáže, které tam dostal generální sekretář Karel Srba, sám agent.

Případ kontejneru se zbraněmi reportérům potvrdil i Kavanův nástupce ve funkci ministra, Cyril Svoboda. Detaily si už ale nepamatoval.

Bývalý policista: Rozvědka odmítla spolupracovat

Nález zbraní se přitom podle dosavadních informací obešel bez oficiálního vyšetřování. Policie se sice obrátila se žádostí o spolupráci na vojenské špiony, ti s nimi ale podle svědectví utajeného detektivat odmítli spolupracovat. „My jsme zkoušeli kontaktovat Vojenskou zpravodajskou službu, ale ta s námi odmítla komunikovat. Takže jsme neměli žádnou možnost - ani čistě z právního hledika, ani z hlediska zákona o policii - jak tyto informace získat, protože vojenské zpravodajství stojí mimo naše možnosti," uvedl v pořadu Zvláštní vyšetřování bývalý policista, který se kvůli ochraně vlastní identity při natáčení maskoval kuklou.

Nyní tedy po letech svitla naděje, že by mohl být případ objasněn. K tomu už ostatně vyzvala Amnesty International.

Policie začala v roce 2002 vyšetřovat osm lidí spojených s rekonstrukcemi ambasád, včetně v tu dobu už bývalého generálního sekretáře ministerstva a zároveň agenta vojenské rozvědky Karla Srby. V případě tří zastupitelských úřadů (Záhřeb, Alžír a Nairobi) policisté během tří měsíců shromáždili konkrétní důkazy o umělém navýšení ceny zakázky a Srbu a spol. obvinili například z přijímání úplatků, podplácení či porušování povinností při správě cizího majetku. Podle policie byla zakázka v Záhřebu navýšena o téměř dvacet milionů korun, v Alžíru o 6,5 milionu a v Nairobi o 2,3 milionu.

Případ osmi obviněných se pod dozorem státní zástupkyně Dagmar Máchové vyšetřoval tři roky, následně byla podána obžaloba, načež při soudním přelíčení sama žalobkyně navrhla všech osm lidí zprostit obžaloby. A soud pak vynesl osvobozující rozsudek. Vyjádření Dagmar Máchové, dnes mimochodem v jiné kauze postavené mimo službu kvůli trestnímu stíhání z vynášení informací obžalovaným osobám, se zatím nepodařilo získat.

Výpověď maskovaného policisty přináší nový díl Zvláštního vyšetřování:

Reklama

Související témata:

Doporučované