Hlavní obsah

„Tohle nebudeme trpět.“ Slovenská policie zasáhla proti antivaxerům

Zásah proti slovenským odpůrcům opatření proti koronaviru. Video obsahuje vulgární výrazy.Video: Stanislav Koncar, YouTube/LAIK 1989

 

Reklama

Popírači covidu-19 a odmítači očkování organizují provokativní protesty ve slovenských obchodech. Ve čtvrtek kvůli tomu v supermarketu v Piešťanech zasahovala policie.

Článek

S odpůrci epidemických opatření mají prodejny na Slovensku zkušenosti už z covidové vlny z loňského podzimu. Většinou šlo o jednotlivce nebo malé skupiny. Provokovali tím, že šli na nákup bez roušek nebo respirátorů a čekali, co personál obchodu, ochranka, či policisté udělají. Všechno si natáčeli na mobil.

V posledních týdnech se schéma změnilo. Z jednotlivců se staly početnější organizované skupiny. Blokádu uspořádali například minulý týden v supermarketu v Prievidzi. Lidé bez roušek si do košíků nabrali zboží, přišli s ním k pokladnám, a když je prodavačky požádaly o zakrytí dýchacích cest, odmítli to.

Na rozdíl od jiných obchodů to ale protestujícím v Prievidzi nevyšlo. Manažerka na ně zavolala policii, která ale situaci řešila dlouho, a obchod musel na tři hodiny zavřít. Antivaxeři, které policie u pokladen zablokovala, nakonec odešli bez nákupu.

Policejní zásah v Piešťanech

Mnohem rázněji zasáhla policie v prodejně v Piešťanech. Pro třicetitisícové město na západě Slovenska platí povinnost nošení respirátorů v interiérech. Ve čtvrtek večer se tu v supermarketu opakoval dobře známý scénář z Prievidze. Skupina lidí bez roušek se vydala k pokladnám, kde je ale personál odmítl obsloužit a přivolal policii.

Následný konflikt pak zaznamenalo hned několik videí, která se objevila na sociálních sítích. Protestující obsadili prostor za pokladnami a odmítli opakované policejní výzvy k zakrytí dýchacích cest. Z videí je patrné, že policie lidem nejdřív domlouvala v klidu. Situace vygradovala, když si vyžádala občanské průkazy. Následovala potyčka dvou mužů a policejní zásah.

Několik agresivních lidí policisté na zemi zpacifikovali. Na videích jsou vidět převržené vozíky a rozházené zboží. Podle serveru Topky.sk jsou po zásahu dva policisté zranění – jeden s tržnou ránou na hlavě a druhý s ulomeným zubem. Policie informovala o zranění jednoho z protestujících.

V piešťanském obchodě zasahovala městská i státní policie a podle serveru Pnky.sk policie omezila na osobní svobodě tři lidi, které následně převezla na stanici. Případ si na místě převzal vyšetřovatel, který zahájil trestní stíhání kvůli výtržnictví a útoku na veřejného činitele.

Záběry z potyčky se ihned začaly šířit v online skupinách odmítačů očkování a popíračů pandemie covidu-19. Ti zveřejnili i podobizny policistů a volají po odvetě.

Ohrožování zdravotnictví nebudeme trpět, píše policie

„Takový scénář jsme mohli vidět už v minulých dnech. Skupina lidí přijde do prodejny se vzorně nasazenou rouškou, nakoupí a potom to přijde. Při placení si roušky sundají a dají mobily nahoru. Po bezvýsledných výzvách obsluhy čekají v obchodě na příjezd policejní hlídky a zapnou live vysílání. Lajky se jen hrnou. Proč by se starali o přeplněné nemocnice a platné vyhlášky,“ komentovala případ z Piešťan na Facebooku policie.

Videa sdílená na sítích se vzkazy o „policejní brutalitě“ označila policie za záměrně zkreslená. Mají podle ní vyvolat vášně a navodit dojem, že policisté přehánějí a utlačují veřejnost.

Epidemická situace na Slovensku je extrémně špatná. Denně přibývá hospitalizovaných a kvůli nízké proočkovanosti se rychle zaplňují nemocnice. Lékaři a zdravotníci doslova melou z posledního. Ohrožování veřejného zdravotnictví takovými výstřelky nebudeme trpět.
Policie SR

Podle aktuálního průzkumu na Slovensku věří přibližně dvě pětiny obyvatel ve čtyři nejpopulárnější konspirace o koronaviru, včetně té, že počty úmrtí po nákaze koronavirem jsou uměle nadhodnocovány. Smyšleným teoriím věří především voliči opozičních stran Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica a Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, stejně jako neparlamentní strany Republika.

Očkovaných proti koronaviru je teď na Slovensku 44 procent obyvatel. „Právě velká promořenost slovenské populace konspiračními teoriemi může být jedním z velmi důležitých vysvětlení nízké míry očkování,“ uvedl Robert Klobucký ze Slovenské akademie věd. Ta nálady Slováků v pandemii zkoumala ve spolupráci se společností MNFORCE a agenturou Seesame.

Reklama

Doporučované