Hlavní obsah

Tohle udělá s lidským tělem látka, která byla použita na bývalého ruského agenta Skripala

Jak funguje nervová látka Novičok?Video: AP, Reuters

 

Reklama

Bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru otrávila látka s názvem Novičok. Ta paralyzuje svaly včetně srdce a dýchacího svalstva. Neschopnost ovládat dýchání vede k záchvatu a případné smrti člověka.

Článek

K otrávení Sergeje Skripala a jeho dcery použili útočníci podle dostupných informací nervově paralytickou látku s názvem Novičok. Podle Britů je velmi pravděpodobné, že právě Rusko stojí za otravou Skripala. Novičok vyvinul Sovětský svaz na konci studené války, aby se vyhnul mezinárodní smlouvě o chemických zbraní, která nezahrnovala nově vytvořené paralytické látky.

Novičok se chová mírně odlišně než ostatní nervově paralytické látky. Podle některých zpráv mohou být jeho účinky fatálnější než u jiných bojových plynů, jako je sarin nebo VX, kterým byl otráven bratr severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Je také hůře detekovatelný a dá se s ním bezpečněji manipulovat. Jde o takzvanou binární zbraň, což znamená, že se vytvoří spojením samostatně neškodných komponentů až těsně před použitím. Do těla se Novičok dostane vstřebáním skrze kůži nebo vdechnutím.

Jak působí Novičok v těle? 

Stejně jako ostatní nervově paralytické látky zabíjí Novičok vyřazením nervové soustavy. Nervové buňky přirozeně kontrolují svalovou aktivitu pomocí neurotransmiterů a chemických reakcí v nervové soustavě. Když se dostanou do kontaktu s receptory ve svalové buňce, dojde ke kontrakci svalu. Následně se uvolní enzymy, které pomáhají oslabit neurotransmitery a umožňují uvolnění svalů.

Jedy, jako je nervově paralytická látka Novičok, tento proces blokují. Konkrétně znemožňují činnost enzymů, díky kterým se mohou svaly uvolnit. Svaly jsou tak, včetně srdce a dýchacího svalstva, paralyzované. Neschopnost ovládat dýchání vede k záchvatu a popřípadě ke smrti člověka.

Útok Novičokem lze přežít jedině s trvalými následky

Kdyby Sergej Skripal a jeho dcera Julia otravu Novičokem přežili, měli by pravděpodobně velmi závažné zdravotní doživotní následky. Podle britského serveru The Independent někteří bezpečnostní experti tvrdí, že mohlo jít o záměr.

Závažnost trvalých následků lze ilustrovat případem ruského vědce, který přežil náhodné vystavení látce při laboratorním výzkumu. Andrej Železňakov následně přežíval pět let s chronickou slabostí, epilepsií, těžkou depresí a neschopností se soustředit. I když mu byla okamžitě po zásahu jedem injekčně podána protilátka, o pět let později zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované