Hlavní obsah

Tohle už je gamblerství a ne podnikání, říká o turbulentní době hoteliér

Zdeněk Štěpán, finanční ředitel Sivek Hotels, vypráví o těžkém zasažení jeho byznysu v době pandemie covidu-19.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Zdeněk Štěpán je finanční ředitel a jednatel sítě Sivek Hotels. S majitelem hotelů Viliamem Sivekem jdou podnikáním společně 27 let. Tahle doba je prý nejtěžší, kterou zažili. Řekl to pro Byznys Seznam Zpráv.

Článek

Už máte vyčíslené ztráty za tento rok?

Obecně, za Sivek Hotels, můžu říct, že už jsme překročili hranici 150 milionů korun.

Jako ekonom musím říct, že dneska už to není podnikání, není to byznys. Já to přirovnávám ke gamblerství, protože když to začalo v březnu, tak jsme si nějakým způsobem predikovali, jak dlouho to může trvat. Mýlili jsme, mýlili jsme se, asi jako se mýlil každý občan v téhle republice.

Přečkali jsme nějak tu první vlnu. Pak přišlo další uzavření. Já už to přirovnávám k ruletě, prostě si říkám, že ta červená šla už šestkrát, tak posedmé, statisticky, musí padnout černá. Ale to už s podnikáním nemá nic společného.

Za těch 27 let, kdy jste spolu, kdy bylo nejhůř?

Nyní. My jsme za tu dobu prožili v cestovním ruchu kvůli globalizaci už hodně, cestovní ruch je první na ráně. Pokud byl problém 11. září, tak samozřejmě Američani a vůbec i lidé přestali létat, hotely byly prázdné a ty pětihvězdičkové šly na ceny čtyřhvězdičkových a stahovaly naše klienty.

Ať už to byl pak SARS, který vypukl, ať už bouchly sopky a přestala létat letadla. Vždycky jsme to ale nějakým způsobem dokázali přečkat, protože byla nějaká vymezená doba problému a my jsme ten problém nějakým způsobem řešili a stálo nás to spoustu peněz.

Sivek Hotels

Hotelová síť provozuje hotely v kategorii 3 a 4 hvězd v Praze: Kampa Stará zbrojnice, Selský dvůr, William, Melantrich, Harmony a lázeňský hotel na Slovensku.

Do portfolia činnosti skupiny patří i restaurační, cateringové a eventové služby.

Obrat za rok 2019: 162 milionů Kč.

Očekávaná ztráta za rok 2020: 150 milionů Kč.

Ale vždycky jsme viděli světlo na konci tunelu. Ale neplatilo nikdy jako teď, že nikdo z nás nedokážeme to světlo na konci tunelu vidět. Třeba když byly povodně. Prostě jsme věděli, že máme škodu 40 milionů, jsme pojištění, budeme to řešit s pojišťovnou. Pak to opravíme, budeme se nějakým způsobem určitě dohadovat, jako se dohaduje každý i při menší škodě doma, s pojišťovnou, jestli ty škody nám zaplatí, nebo ne. Ale viděli jsme nějaký výsledek. Dneska ho bohužel nedokážeme vidět ani predikovat.

150 milionů jste vyčíslil jako ztrátu za letošní rok, na kolik jste si sáhli z pomoci od státu, v různých programech, dotačních titulech, jako je COVID – Ubytování a dalších?

Samozřejmě se využívaly veškeré možné prostředky a programy. Byl bych neobjektivní a špatný ekonom, kdybych neřekl, že pokud by nám stát nepomohl, tak bychom měli větší problémy, a troufnu si říct, že bychom tady třeba už také spolu dneska nemuseli sedět v dočasně zavřeném hotelu.

Přišla pomoc včas?

No, to je další věc. Samozřejmě, když se to rozjíždělo, tak asi problémy měli všichni. Chápu, že pro malou firmu, která nemá tolik prostředků, to čekání může mít radikální následky.

My jsme se to nějakým způsobem snažili sanovat z provozního financování, pak už z prostředků pana Siveka, ale přečkali jsme to a stát nám v tomhle případě pomohl.

Mohl bych vám říct, že bych si představoval tu pomoc jinak a jiným způsobem. Víc cílenou. Ať už bychom to měřili podle DPH loňského roku nebo podle modelu Rakouska, kde to je 80 procent tržeb. Samozřejmě, 10 lidí, 10 názorů, ale říkám si: díkybohu aspoň za nějakou pomoc.

Jedno souhrnné číslo. Na kolik peněz jste si tedy nakonec sáhli od státu?

V součtu, při využití veškerých programů na sanaci těch škod respektive na udržení podnikání, jsme dostali 17 milionů korun.

Chcete některý z hotelů ze skupiny prodat?

Určitě nechceme. Samozřejmě, ta doba naskýtá situaci investorům a silným skupinám. Měli jsme tři zájemce o nákup naší společnosti. Byli to hoteliéři.

V současné době se tím nezaobíráme, že bychom chtěli hotely prodat. Máme majitele, který by bez práce nevydržel, tohle je jeho droga, takže, díkybohu, že touhle cestou se pan majitel nechce vydat.

Viliam Sivek

Provozuje pět hotelů sítě Sivek Hotels.

Provozuje dvě restaurace a kavárnu, která je umístěna v neziskové organizaci Terapeutického centra Modré Dveře. Neziskovou organizaci založil s manželkou, zaměstnává 50 lidí včetně psychoterapeutů, klinických psychologů a sociálních pracovníků.

V minulosti provozoval 58 hotelů.

Vede Českou unii cestovního ruchu, dříve Fórum cestovního ruchu, což je nezávislá platforma a největší spolek v cestovním ruchu u nás, zastřešuje na 181 tisíc pracovních míst.

Několikrát zvolen Osobností cestovního ruchu v ČR.

Jak se chovali ti investoři, chtěli ty hotely třeba za poloviční cenu, nebo jste se vůbec nedostali do této fáze?

Dostali jsme se i do této fáze. Ale co se týče návrhů cen, tak v zásadě jejich představa byla… Nemá cenu asi říkat úplně konkrétní čísla, ale představa byla „za hubičku“.

Kdyby to nebylo, jak říkáte, za hubičku, zvažovali byste například prodej Hotelu Kampa?

Jedna věc jsou peníze, druhá věc je nějaká srdcová záležitost. Asi na tuhle otázku by lépe odpověděl pan majitel, pan Sivek. Neumím říct, úplně, jestli všechno je na prodej. V životě všechno na prodej není a v místě a čase, to znamená teď, to na prodej není. Já samozřejmě neumím odpovědět, co bude zítra, potažmo za tři měsíce a půl roku, situace se může změnit a může to být úplně jinak.

Reklama

Doporučované