Hlavní obsah

Tohle vítězství je pro Ukrajinu, řekl chorvatský trenér. Den před semifinále s Anglií u týmu končí

Foto: Profimedia.cz

Asistent trenéra Ognjen Vukojevič a stoper Domagoj Vida věnovali vítězství Chorvatska nad Ruskem Ukrajině.

Reklama

Chorvatský fotbalový svaz poslal domů bývalého obránce Dynama Kyjev a asistenta trenéra národního týmu Ognjena Vukojeviče. Osudným se mu stalo video, kde vyjadřoval podporu Ukrajině.

Článek

Už zítra se chorvatští fotbalisté postaví Angličanům v boji o finále na fotbalovém mistrovství. Ani to ale nezabránilo chorvatskému fotbalovému svazu, aby odvolal asistenta trenéra. Ognjen Vukojevič zveřejnil na svých sociálních sítích po výhře nad Ruskem video, které se Chorvatům nelíbí. Společně s obráncem Domagojem Vidou v něm věnují vítězství po penaltovém rozstřelu Ukrajině.

Vida ve videu zvolal „Sláva Ukrajině!”, což je pokřik, který připomíná protesty na Ukrajině v roce 2014. „Tohle vítězství je pro Dynamo (Kyjev) a Ukrajinu!” dodal Vukojevič k Vidovým slovům. Oba bývalí spoluhráči z Dynama Kyjev následně tvrdili, že šlo o vtip a video nemělo mít politický podtext.

V Rusku vzbudila jejich reakce poprask. Stoper Vida vyvázl pouze s napomenutím od federace FIFA. Trest pro Vukojeviče je mnohem přísnější. Chorvatský fotbalový svaz potvrdil, že s ním ukončil spolupráci. Posléze navíc dostal od FIFA varování a pokutu 15 tisíc švýcarských franků

K incidentu se na svém Twitteru vyjádřila i ukrajinská ambasáda v České republice. Pokřik „Sláva Ukrajině” je podle zastupitelství pouhým vlasteneckým výrazem, jako je například i zvolání „Ať žije královna”. Nikdo by si tak podle ambasády celý případ neměl vykládat jinak.

Reklama

Doporučované