Hlavní obsah

Tokijský soud rozhodl o propuštění bývalého šéfa Nissanu na kauci. Ta činí přes 200 milionů korun

Soud propustil bývalého šéfa Nissanu na kauci.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Carlos Ghosn, bývalý šéf automobilky Nissan, může opustit vězení na kauci. Rozhodl o tom tokijský soud. Ghosnovi právníci zároveň podali stížnost, podle které nebylo zadržení v souladu s lidskými právy.

Článek

Bývalý automobilový boss Carlos Ghosn bude moci po více než sto dnech opustit vazbu. Rozhodl o tom dnes tokijský soud, který stanovil pro někdejšího šéfa automobilky Nissan kauci na miliardu jenů (více než 201 milionů Kč). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Ghosnova právníka. Muž zadržený kvůli údajným finančním deliktům by mohl být podle médií propuštěn ještě během dneška.

Ghosn, který o propuštění z vazby žádal opakovaně, je za mřížemi od svého zadržení 19. listopadu. Jeho právníci již před zveřejněním informace o schválení kauce předali pracovní skupině pro svévolná zadržování při Radě OSN pro lidská práva materiály, které podle nich ukazují porušování jeho práv během vazby.

Předložený 26stránkový dokument nastiňuje výhrady vůči způsobu Ghosnova zadržení i vůči jeho vazbě a jejím podmínkám. Podle jednoho z právníků ukazuje „porušování základních lidských práv“. Dokument požadoval, aby pracovní skupina vyzvala Japonsko ke Ghosnovu bezodkladnému propuštění, napsala agentura Reuters.

Před soudem Ghosn stane kvůli svému obvinění z konce tohoto roku. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až 15 let vězení.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po svém listopadovém zatčení byl však postupně odvolán z čela správních rad všech tří členů aliance.

Ghosn, který obvinění z finančních deliktů odmítá, v nedávném rozhovoru s japonským listem Nikkei uvedl, že obvinění je důsledkem „komplotu a zrady“ části vedení Nissanu, která se stavěla proti jeho plánu hlubší integrace s Renaultem.

Již v lednu si Ghosnova manželka Carole v dopise adresovaném organizaci na ochranu lidských práv Human Rights Watch stěžovala na podmínky věznění svého manžela v Japonsku. Uvedla, že Ghosn je držen v nevytápěné cele, která má zhruba sedm metrů čtvrtečních, že jsou mu upírány léky a že od svého zadržení zhubl sedm kilogramů.

„Každý den ho prokurátoři bez přítomnosti jeho obhájců čtyři hodiny vyslýchají, zastrašují ho, domlouvají mu a zahrnují ho výčitkami ve snaze získat přiznání," píše se v tomto dopise.

Ghosnův případ přilákal širokou pozornost na japonský soudní systém, který dovoluje držet ve vězení podezřelého po celou dobu vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Doporučované