Hlavní obsah

Tokio v ohrožení. Kanada i světová atletika vyzvaly k odložení olympiády

Foto: Profimedia.cz

Olympijské hry v Tokiu na přelomu července a srpna jsou v ohrožení.

Reklama

Kanadský olympijský výbor rozhodl, že své sportovce na olympijské hry na konci července nepošle. Proti pořádání her ve stanoveném termínu je i šéf světové atletiky Sebastian Coe. Japonští pořadatelé poprvé připustili odložení největší sportovní akce světa. Případná změna termínu ale bude mít fatální ekonomické následky.

Článek

Pořadatelé olympijských her v Tokiu se dostávají pod stále větší tlak veřejnosti a olympijských výborů všech zemí. Většina planety žádá odložení, nebo dokonce zrušení her letní olympiády. Ty mají začít 24. července. Kvůli pandemii koronaviru je ale jejich pořádání ve velkém ohrožení.

Z pohledu pořadatelů nejde jen o konání či nekonání samotné akce, ale zejména o finanční stránku věci. Japonsko do olympiády podle oficiálních zdrojů investuje přes 300 miliard korun. Pokud by měly být olympijské hry odloženy, nebo dokonce zrušeny, znamenalo by to pro pořadatele další obrovské finanční náklady.

Olympiáda, jakožto jedna z nejsledovanějších sportovní akcí planety, přitahuje i nespočet sponzorů a s nimi i drahé reklamy. Nasmlouvaní sponzoři již nyní investovali přes 70 miliard korun a za své peníze chtějí něco nazpátek. Jenže v případě, že by se olympiáda odložila, v katastrofickém scénáři vůbec nekonala, tak by nasmlouvané reklamy neměly být kde vidět. Samozřejmě záleží na nastavení smluvních podmínek s jednotlivými inzerenty, ale v každém případě by neuspokojení sponzoři byli pro Japonsko dalším velkým problémem.

Foto: Profimedia.cz

Do plánovaného začátku olympijských her zbývají už jen 4 měsíce.

Co není nutné dělat dnes, odlož na zítra!

Finanční ztráty v řádech milionů či desítek milionů korun by nekonání OH v plánovaném termínu přineslo i pro jednotlivé olympijské výbory všech zúčastněných zemí. Ztraceným milionům navzdory už jasné „ne“ vyslovila Kanada. „Víme, jaké problémy odložení her přinese, zdraví našich sportovců a všech lidí na světě je ale přednější,“ uvádí v prohlášení kanadský olympijský výbor. Kanaďané volají po odložení olympiády na rok 2021 a přidávají jasné heslo: „Co není nutné udělat dnes, odlož na zítra!“

Kanadu následovala i Austrálie, která taktéž vyzvala Mezinárodní olympijský výbor k odložení her na příští rok, kdy by pandemie už měla být plně pod kontrolou. „Je jasné, že se olympiáda nemůže pořádat letos v červenci. Naši sportovci se připravovali a přistupovali k tréninku pozitivně, ale stres a nejistota pro ně byly přece jen velmi náročné… I když v důsledku změn bude ještě mnoho práce, včasné načasování rozhodnutí umožní sportovcům z celého světa řádně se připravit na dobu, kdy bude nemoc COVID-19 plně pod kontrolou,“ je uvedeno v prohlášení Australanů.

Pro odložení se velmi „hlasitě“ vyjádřil šéf slovinského olympijského výboru Bogdan Gabrovec, který nechápe váhání pořadatelů: „Říkáte, že je na rozhodnutí moc brzy – my si myslíme opak. Uspořádat hry letos v červenci je nemožné a svět není šílený, aby zkoušel nemožné věci,“ prohlásil.

Zatímco Kanada a Austrálie účast svých sportovců na olympijských hrách s jistotou vyvrátily, Český olympijský výbor je v prohlášeních opatrný a žádné konečné stanovisko nevydal. „Čekáme, jak se situace bude vyvíjet, protože se všechno mění každý den. Jsme flexibilní a připraveni na každou variantu,“ uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Myšlenku o odložení olympiády výbor pokládá za logickou, jestli je ale správná, ukáže dle vyjádření čas. „Zatím nejsou dobré zprávy, i když situace kolem koronaviru a zejména v Číně i v Japonsku se zlepšuje. Otevření možnosti posunutí je logické, ukáže se postupem času, jak to nakonec dopadne,“ prohlásil Kejval.

Krok kanadské a australské výpravy ČOV chápe, zároveň ale dodává, že organizátoři by hry určitě nepořádali v případě zdravotního rizika. „Mezinárodní olympijský výbor by nikdy nevystavil sportovce i všechny další účastníky jakémukoliv nebezpečí… Pořád jsou do začátku her čtyři měsíce a situace se může změnit. Jsme s MOV, japonskými organizátory i dalšími zainteresovanými organizacemi v úzkém kontaktu a jsme připraveni být maximálně flexibilní,“ ujistil Jiří Kejval.

Anketa

Měly by se olympijské hry odložit?
Ano
88,4 %
Ne
11,6 %
Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Odložit olympijské hry o jeden rok podporuje i Světová atletická federace. Jeden z hlavních sportů letních olympijských her se vyjádřil v oficiálním prohlášení, a podpořil tak záměr většiny zainteresovaných stran. „Světová atletická federace vítá diskuzi o odložení olympijských her. Jsme připraveni být Mezinárodnímu olympijskému výboru nápomocni při hledání náhradního termínu her,“ stojí v oficiální zprávě.

Diskuzi o odložení Mezinárodní olympijský výbor již připustil, oficiální a hlavně konečné rozhodnutí ale dle šéfa MOV ještě není možné učinit: „Rozhodnutí o odložení by dnes nemohlo určit nové datum olympijských her kvůli nejistému vývoji ve dvou směrech: zlepšení, které vidíme v mnohých zemích kvůli vážným opatřením, a naopak znepokojující situace v zemích ostatních,“ uvedl předseda MOV Thomas Bach.

Reklama

Doporučované