Hlavní obsah

Toky v Olomouckém kraji klesly, pátrání po vodákovi pokračuje

Foto: Hasiči Olomouc

U Moravičan na Šumpersku mladíka strhl proud při splouvání Moravy na kánoi.

Reklama

Vydatné deště dosud komplikovaly pátrání po šestadvacetiletém vodákovi, který je nezvěstný od nedělního podvečera. Nyní hladiny klesly a hledání se opět rozjelo.

Článek

V Olomouckém kraji platí první povodňový stupeň už jen na Blatě v Klopotovicích na Prostějovsku. Hladiny ostatních řek a menších toků, které se rozvodnily po pondělním dešti, klesly pod tuto hranici a vrátily se do normálních stavů. Vydatné deště dosud komplikovaly pátrání po šestadvacetiletém vodákovi, který je nezvěstný od nedělního podvečera. U Moravičan na Šumpersku jej strhl proud při splouvání Moravy na kánoi. Mladíka dnes hledá v terénu desítka policistů.

Hladina Blaty v Klopotovicích dosahuje 184 centimetrů, první povodňový stupeň je vyhlašován od 180 centimetrů. Hladina toku tam klesá, ale pozvolna, za 24 hodin klesla o 18 centimetrů. Třebůvka v Lošticích klesla pod první povodňový stupeň dnes ve 4:00 stejně jako Romže v Polkovicích. Na obou tocích platil ještě v úterý odpoledne druhý povodňový stupeň stejně jako na řece Moravě v Moravičanech. I tam však hladina řeky postupně klesala a pod první povodňový stupeň se dostala o půlnoci.

Hladina Moravy v Moravičanech u Litovle se v úterý časně ráno přiblížila až k třetímu povodňovému stupni, který je tam vyhlašován při 300 centimetrech, naměřené maximum bylo 296 centimetrů. Právě v této oblasti strhl v neděli proud šestadvacetiletého vodáka. Po muži začali okamžitě pátrat policisté i hasiči, dosud však neúspěšně, hledání jim komplikovala rozvodněná řeka. V pátrání policisté pokračují také dnes. „Na pátrací akci se v tuto chvíli podílí desítka policistů, kteří budou prohledávat břehy zhruba v dvoukilometrovém úseku, a to od místa, kde pohřešovaného strhl proud, po vodní elektrárnu Nové Mlýny,“ řekla dnes Mšumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Policisté podle policejní mluvčí vyhodnocují současnou situaci na řece s ohledem na možnost využití plavidel a další techniky. „O jejich nasazení bude rozhodnuto na základě aktuálních podmínek,“ dodala policejní mluvčí.

Policisté v regionu mají za sebou i jinou rozsáhlou pátrací akci, kdy v uplynulých téměř třech týdnech pátrali po seniorce z Oskavy na Šumpersku, jež byla pohřešována v souvislosti s bleskovými záplavami na začátku června. Tělo našli až ve středu minulý týden. Jde o druhou oběť záplav v Olomouckém kraji. První byla sedmačtyřicetiletá žena z Břevence, místní části Šumvaldu v okrese Olomouc.

Reklama

Doporučované