Hlavní obsah

Tolik nakažených a všem je to jedno, zlobí se horníci z Dolu Darkov

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

V Darkově panuje ponurá nálada. Nikdo netuší, jak se bude aktuální situace vyvíjet.

Reklama

aktualizováno •

Zatímco většina míst v republice zažívá renesanci po dvouměsíční karanténě, Karviná teprve to nejhorší. Na minimum se uzavřel Důl Darkov, město funguje pod přísnějšími pravidly než zbytek země.

Článek

Počet nakažených koronavirem, kteří mají spojení s Dolem Darkov, stoupl k dnešní 15:00 na 239 lidí. Seznam Zprávám to řekla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hyginické stanice Moravskoslezského kraje Irena Martínková. Konkrétně jde o 174 zaměstnanců, 61 rodinných příslušníků a 4 případy se objevily ve firmách, které pro Darkov pracovaly.

Moravskoslezský kraj kvůli situaci v OKD nakonec nevyhlásil stav nebezpečí, o němž se v posledních dnech spekulovalo. „Není důvod zavírat Karvinou,“ řekl hejtman Ivo Vondrák. Nákaza se kromě Dolu Darkov ale objevila i ve dvou dalších závodech. Podle hejtmana šlo ve všech případech o lidi, kteří se nakazili v souvislosti právě s Darkovem.

Opatření se (ne)rozvolňují

Rychle se šířící nákaza má nicméně i tak dohru. Od pondělí v Karviné nepřestal platit zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních, nepovolily se ani - narozdíl od jiných míst republiky - hromadné akce nad 100 osob. Restaurace, hotely či například sportoviště ale fungují, byť za přísných hygienických opatření.

V neděli večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že plošné testování v souvislosti s nákazou v Darkově odhalilo 212 případů onemocnění covid-19. V pondělí čísla ještě vzrostla. Na Dole Darkov je aktuálně 221 nakažených zaměstnanců nebo jejich rodinných příslušníků.

A to přineslo očekávanou zprávu. „Důl Darkov je odstraněn z důlní těžby. Probíhá pouze technologické minimum,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák po jednání krizového štábu v regionu. V dole se teď pouze odčerpává voda a větrá se. Důl podle hejtmana nelze zavřít, to by znamenalo zavření celého OKD.

Co se odehrává za pečlivě hlídanými bránami dolu, za něž ochranka nechce novináře pustit, sotva prosakuje mimo nyní nepřístupné prostory Dolu Darkov. Poloprázdné parkoviště pod nápisem „OKD“ a „Darkov“ sem tam navštíví horníci, kterým není zrovna do řeči. „Co by se dělo. Nikdo nic neví,“ odsekl jeden z nich na dotaz Seznam Zpráv ve chvíli, kdy byla informace o omezení těžby čerstvou novinkou.

Je znát, že je přítomnost médií otravuje a že jsou sklíčení ze současného vývoje epidemie v jejich kraji. A zvlášť na jejich pracovišti.

Někteří jsou přeci jen v odpovědích sdílnější, ale sami by se rádi dozvěděli více. „Normálně jsme dneska odsloužili směnu a také jsme byli na tom testování. Jsme negativní. Ale to je tak jediné, čím jsme si teď jistí,“ říká skupinka pokuřující na nedaleké autobusové zastávce. Že je provoz omezený, je znát třeba už jen z toho, že okolí Darkova v podstatě zeje prázdnotou. Auta přijíždějí a odjíždějí jen minimálně. Procházející člověk je také spíše raritou.

Všem je to jedno, říká horník

Hrobové ticho nejvýrazněji narušil jeden z horníků, který si u hlavní brány potřeboval vyřídit nějaké papírování. Během kouření si se zlobou v hlase postěžoval na současné podmínky horníků. „Tolik pozitivních a všem je to jedno,“ sdělil rozzlobeně. Odpověď na jeho řečnickou otázku nezná nikdo kromě vedení kraje a společnosti OKD.

Podle krajské hygieničky Pavly Svrčinové se nicméně těžba v dole utlumovala už o víkendu, do dolu byli vyslání jen negativně testovaní horníci k nezbytně nutnému provozu.

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Důl v Karviné teď představuje největší ohnisko nákazy.

Uzavření bylo rozhodnutím OKD, nařídit omezení těžby v dalších dolech hygienici nepožadují. Ti totiž přes víkend vytrasovali 1000 kontaktů nakažených a tvrdí, že chytrá karanténa funguje. Hygienici také prověřují firmy, v nichž pracovali nakažení příbuzní horníků z Darkova. „Máme vytrasováno spoustu firem,“ vysvětlila Svrčinová s tím, že nikdo z nemocných nebyl hospitalizován a k dispozici je dost odběrových kapacit.

Karviná dál v rouškách

V den, kdy většina obyvatelů odhodila na veřejnosti ve venkovních prostorách roušky, karvinští chodí většinou po městě i nadále s ústenkami na tvářích. Jako by se města největší vlna rozvolňování příliš nedotkla. Situace ve městě je přeci jen rozdílná než ve zbytku republiky. Jistá obava a nervozita z možné nákazy se teď ale nešíří jen za branami Darkova.

Ještě před ujištěním obyvatelů ze strany kraje o tom, že Karviná nebude odříznutá od zbytku republiky, měli někteří občané, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, strach z dalšího vývoje situace.

„Manžel odjel do Prahy, tak doufám, že to tu nezavřou jak na začátku epidemie na Litovelsku. To by se mi také pár dní nemusel vrátit,“ komentovala nejistotu rodačka z Karviné. Jiní mají ale tendenci situaci naopak zlehčovat. „Šíří se to jen mezi těmi horníky, k nám to nepřijde,“ říká například taxikář, který po rozvolnění pravidel nemá o kšefty nouzi.

Vzhledem k inkubační době koronaviru odhaduje Vojtěch dobu platnosti restrikcí na Karvinsku přinejmenším na týden až dva.

Reklama

Související témata:

Doporučované