Hlavní obsah

Zastavené natáčení Mission: Impossible s Tomem Cruisem skončilo žalobou

Foto: Wikimedia Commons

Série Mission: Impossible vydělala filmovému studiu Paramount Pictures stovky milionů dolarů.

Reklama

Natáčení filmu Mission: Impossible 7 zdržovala během pandemie vládní opatření, ale i nakažení členové štábu. Firma Paramount Pictures tak sčítá ztráty. Pojišťovna však zaplatila jen pět milionů dolarů, a tak na ni přišla žaloba.

Článek

Americká filmová a distribuční společnost Paramount Pictures podala žalobu na Federální pojišťovnu, v níž tvrdí, že pojištění filmu Mission: Impossible 7 zdaleka nedosahuje ztrát způsobených pandemií koronaviru. Uvedl to server BBC.

Paramount uvedl, že během pandemie musel sedmkrát přerušit natáčení, mimo jiné kvůli cestovním omezením ze strany britské vlády. Podle společnosti vyplatila Federální pojišťovna pouze pět milionů dolarů, ačkoli ztráty byly mnohem vyšší.

Akční snímek Mission: Impossible s Tomem Cruisem je pro Paramount Pictures kasovním trhákem. Série vydělala studiu stovky milionů dolarů. Jen film Mission: Impossible – Fallout utržil v pokladnách světových kin přes 791 milionů dolarů.

Filmový průmysl však tvrdě zasáhla pandemie, kina po celém světě zavírala. Práci přerušila filmová a televizní produkce, což vedlo k nárůstům výdajů o miliony dolarů – mimo jiné i za nákupy testů a ochranných prostředků.

Hlavní hvězda Mission: Impossible Tom Cruise, který rovněž film produkuje, zřejmě pohrozil členům štábu, že je propustí, pokud nebudou brát vážně covidová opatření a naruší bezpečnost při natáčení v Anglii.

Paramount v žalobě uvedl, že natáčení Mission: Impossible 7 mělo začít v únoru 2020 v Benátkách, ale produkce ho zastavila kvůli tomu, že se jeden z členů štábu nakazil koronavirem.

V březnu se pak natáčení přesunulo do Říma, ale kvůli pandemickým omezením v Itálii se zpozdilo. V říjnu 2020 se pak opět vyskytl covid mezi členy štábu a komparzisty. Další případy se objevily v únoru 2021, kdy se natáčelo ve Velké Británii.

Produkce poté přesídlila do Dubaje, ale plány na dokončení natáčení ve Velké Británii nevyšly kvůli karanténním omezením ze strany britské vlády. V červnu pak byli herci i štáb pozitivně testováni.

Společnost Paramount uvedla, že podle Federální pojišťovny nebyla řada jejích ztrát pokryta a že pojišťovna nevyplatí peníze za produkci zastavenou kvůli pozitivním testům.

Pozoruhodné je, že Federální pojišťovna uvedla, že neexistují žádné důkazy o tom, že by tito členové štábu nemohli pokračovat ve svých povinnostech, přestože byli nakaženi virem Sars-Cov-2 a představovali nepopiratelné riziko pro ostatní osoby zapojené do produkce.
Žaloba na Federální pojišťovnu

„Pozoruhodné je, že Federální pojišťovna uvedla, že neexistují žádné důkazy o tom, že by tito členové štábu nemohli pokračovat ve svých povinnostech, přestože byli nakaženi virem Sars-Cov-2 a představovali nepopiratelné riziko pro ostatní osoby zapojené do produkce,“ uvádí se v žalobě Paramountu.

Společnost Paramount neuvedla, kolik ji odstávky stály. Její ztráty však údajně „daleko přesáhly“ částku pěti milionů dolarů, kterou se Federální úřad zavázal zaplatit za první případ koronaviru v únoru 2020. Paramount požaduje soudní proces s porotou a blíže nespecifikované odškodnění.

Reklama

Doporučované