Hlavní obsah

Toman couvl ze slibu a zákaz zvířat v cirkusech nebude. Nestačily argumenty

Místo úplného zákazu drezúry budou muset cirkusy získat licenci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z původního návrhu na zákaz drezúry v cirkusech sešlo. Jde o výsledek jednání odborné pracovní skupiny.

Článek

Cvičená zvířata i do budoucna zřejmě zůstanou na programu českých cirkusů. Ukazuje to výsledná podoba nové legislativy z dílny Ministerstva zemědělství, která míří na vládu.

Namísto zákazu drezúry, o kterém se mluvilo na podzim loňského roku, bude nakonec stačit cirkusům licence. Tu by měla udělovat Státní veterinární správa.

„Výsledek je shodou mezi zástupci našeho ministerstva, resortu životního prostředí, Státní veterinární správy, Ústřední komise pro ochranu zvířat a zástupců cirkusů,“ uvedl ministr Miroslav Toman.

„Není to úplně podle našich představ, ale zpřísnění vítáme,“ řekl Seznamu Jaromír Pavlík, koordinátor iniciativy Cirkusy společně.

Právě zástupci cirkusů v rámci pracovní skupiny přišli s jednoduchou strategií. Ptali se, proč by se měla drezúra zakázat. „Nikdo nepředložil argument proč,“ popisuje Jaromír Pavlík, jak se podařilo ostatním odborníkům zákaz rozmluvit.

„Krůček od toho by bylo zakázat i výcvik psů,“ řekl Seznamu Jaroslav Dražan, prezident Asociace svazů chovatelů koní České republiky a jeden z účastníků pracovní skupiny.

Výslednou podobu ale kritizuje Lucie Hemrová z organizace Svoboda zvířat. Do pracovní skupiny přizvána nebyla. Podle ní je výsledné řešení drahé a administrativně náročné.

„Licence nic nevyřeší a ze zkušeností ze zahraničí víme, že se často obchází,“ shrnuje bojovnice proti zvířatům v cirkusech a dodává, že na Slovensku schválili zákaz drezúry zvířat.

Podle Jaromíra Pavlíka je to ale jen proto, že východní sousedé nemají žádné tamní cirkusy a tak proti zákazu nikdo nevystoupil.

Novelu zákona na ochranu zvířat proti týraní odeslalo Ministerstvo zemědělství na vládu. Kromě licencí pro cirkusy přináší i další změny. Například neodborným chovatelům zakazuje rozmnožování vybraných šelem a lidoopů i jejich dovoz ze zahraničí. Zakazuje také takzvané mazlící koutky a procházky s velkými šelmami na veřejnosti.

Reklama

Doporučované