Hlavní obsah

Tomáš Nosek z Las Vegas je nejlepším střelcem finále Stanley Cupu. Ale blíž k poháru má Washington

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Washington jde ve finálové sérii do trháku. Ve třetím utkání porazil Las Vegas 3:1 a vede 2:1 na zápasy.

Reklama

Finále Stanley Cupu se přesunulo do Washingtonu, domácí Capitals ve třetím ukání série přehráli Las Vegas 3:1 a vedou v sérii 2:1 na zápasy. Utkání rozhodl hokejista, který do něj původně vůbec neměl nastoupit. Na výsledku nic nezměnila ani branka Tomáše Noska, který je nyní nejlepším střelcem série.

Článek

Jevgenij Kuzněcov nedohrál poslední zápas, kvůli poraněné ruce po zdánlivě nevinném hitu odstoupil už v první třetině. Stav jednoho z klíčových hokejistů Washintonu byl nejasný, média a fanoušci dva dny řešili, zda nastoupí.

Nastoupil.

A byl klíčovým hráčem zápasu. Kuzněcov ho v čase 32:50 vítězným gólem rozhodl. Navrch si připsal i jednu asistenci. „Čím jde play off dál, tím lépe hrajeme,” řekl Kuzněcov.

Finále Stanley Cupu se ve Washingtonu hrálo po dlouhých dvaceti letech, Capitals si v něm připsali historicky první domácí výhru. O horečce ve městě nejlépe vypovídají i ceny vstupenek. Dva lístky vedle sebe se před utkáním daly pořídit za 2 900 dolarů (cca 43 tisíc korun).

Washington měl v utkání navrch, Vegas držely ve hře dlouho zákroky brankáře Fleuryho a zkraje třetí třetiny také gól Tomáše Noska, který snížil na 2:1. Nosek využil zaváhání brankáře Holtbyho, který od zadního mantinelu špatně rozehrál. A český útočník pak pálil do prázdné branky.

Nosek se ve finále trefil už potřetí, to z něj činí nejlepšího střelce této série.

Až za ním je Alexandr Ovečkin, hlavní osobnost finále a kapitán Washingtonu. Ovečkin na začátku série prakticky nebyl na ledě vidět, trefil se až ve druhém utkání. A gól vstřelil i dnes. S návratem na domácí led ožil, byl jedním z nejaktivnějších hráčů. Vytvářel si šance, připsal si celkem pět střel na branku.

„A to mám pocit, že jich měl tak deset už v půlce zápasu. Dneska byl neskutečně rozjetý,” řekl Ovečkinův spoluhráč Lars Eller. „Svým důrazem šel ostatním příkladem,” dodal trenér Trotz.

U Ovečkina je pikantní hlavně statistika vstřelených gólů v play off. Od roku 2011 je se čtyřiceti trefami nejlepším střelcem ve vyřazovacích bojích. Ovečkin nechal za sebou Sidney Crosbyho (36), Jevgenije Malkina (33) a Patricka Kanea (31). A to přesto, že se až letos s Washingtonem probojoval přes druhé kolo.

Všichni čtyři už navíc minimálně dvakrát v kariéře Stanley Cup vyhráli, Ovečkin má jednu z posledních šancí. Dočká se? Po dnešku má k nablýskanému poháru mnohem blíž.

Finále pokračuje v noci na úterý (02:00) znovu ve Washingtonu.

Reklama

Doporučované