Hlavní obsah

Tomáš Prouza: Že na mě premiér křičí, beru spíš jako vyznamenání

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Bývalý novinář, startupista, státní tajemník i byznysový lobbista. Všechny role si vyzkoušel Tomáš Prouza, aktuálně šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Reklama

Článek

„Co je na pandemii pozitivního? Není to s námi tak hrozné, jak rádi říkáme. Před rokem bych nečekal, že Češi budou tak solidární a akční.“ S Tomášem Prouzou o penězích, politice, pandemii i vlajkách na zahradě.

Tomáše Prouzu znám od poloviny devadesátých let. V té době byl novinář, pár let nato se jako zakladatel serveru Peníze.cz stal internetovým byznysmenem a o něco později i politikem.

Stačil se svézt na první webové bublině, lépe řečeno na jejím dozvuku, a nakonec se mu povedlo i to, proč lidé start-upy zakládají. Tedy tzv. exit, což znamená, že firmu úspěšně prodal.

A neuběhl ani moc dlouhý čas a Tomáš Prouza vstoupil do politiky, respektive do státní správy. Stal se náměstkem tehdy mladého, nadějného a oblíbeného politika, který se jmenoval Bohuslav Sobotka. Probrali jsme, jaký byl přechod z firmy o dvaceti lidech na úřad, kde věkový průměr kolegů byl o čtvrt století vyšší a dveře tam měly knoflíky zvenku i zevnitř.

Bavili jsme se také o vlajkách na zahradě, o dětech, o kariéře a samozřejmě o budoucnosti. Bude podle něj za deset let svět horší, anebo lepší?

Jako současného viceprezidenta Hospodářské komory jsem se Tomáše Prouzy zeptal i na to, kdo by byl podle jeho názoru z veřejně činných osob nejlepším premiérem vlády v době pandemie? Nápověda, vlastně dvě. Za prvé: Andrej Babiš to není. A za druhé: Tomáš Prouza ve skutečnosti jmenoval muže dva, oba naprosto odlišné.

O koho jde? Byl nějaký rozdíl pracovat ve vládě Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka? Jaký byl Bohuslav Sobotka politik a jaký je člověk? A proč se Tomáš Prouza sám nikdy nestal ministrem? To se dozvíte v podcastu, který si pusťte v přehrávači nahoře.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované