Hlavní obsah

Unikátní kniha přináší snímky z protektorátu, kde se Češi radují, jezdí do lázní a chtějí klid na práci

Za protektorátu tady byl teror. Češi na tom ale byli mnohem líp než jiné národy, říká Roučka. Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Netušené paradoxy života za protektorátu Čechy a Morava zachycuje obrazová kniha Zdeňka Roučky. V úvodním videu uvidíte i nejzajímavější fotky z jeho publikace s autorovým komentářem.

Článek

Velkolepá kniha s názvem „Práce je čest! Plzeň a Škodovka za protektorátu“ vás prostě dostane. Obsahuje na osm stovek snímků od začátku německé okupace v březnu 1939 do konce války v květnu 1945 a její autor na ní strávil dva a půl roku života. Vznikl tak jakýsi „fotografický kaleidoskop“ válečného života.

Plzeň a zdejší průmyslový závod Škoda tu slouží jako kulisa pro zachycení života lidí, kteří se stali součástí protektorátu, vyráběli tanky a další zbrojní materiál pro „Velkoněmeckou říši“ a podřídili se nacistickým pravidlům.

„Kniha obsahuje to, na co by lidé rádi zapomněli a dělali, že to nebylo,“ říká Zdeněk Roučka. Jeho kniha tak vyvrací mýtus, šířený hned po válce zejména komunistickou propagandou, že naprostá většina lidí během války kladla Němcům odpor a celou válku čekali na osvobození.

Kniha Zdeňka Roučky přináší na téměř třech stovkách stránek 780 unikátních fotografií s důkladnými popisky.

Ve Výzvě autor komentuje řadu překvapivých snímků, které se mu z mnoha zdrojů podařilo dát dohromady: na jedné straně okupaci Plzně a záběry ze zbrojní výroby ve Škodovce, v kontrastu k tomu snímky z protektorátní fotbalové ligy s nezbytným hajlováním, do toho programy kin s americkými filmy a častá cirkusová představení.

V knize stojí v kontrastu snímky z transportu tří tisíc Židů do koncentračních táborů či několika desítek obětí nacistického teroru po atentátu na Heydricha proti fotografiím spokojených dělníků, kteří „dostali“ velkokapacitní závodní jídelnu, měli zdravotní péči na vysoké úrovni a dostávali „Heydrichův velkolepý dar“ - ozdravné pobyty v lázeňských hotelích.

„Kniha je důkazem, že komunismus používal stejně jako nacismus totožné metody propagandy, oslavy lidské práce i likvidace svých odpůrců,“ říká Zdeněk Roučka.

Lidi žijící za války ve své knize nijak neodsuzuje, jen suše popisuje, jak se chovali. „Jsou to vždycky lidé: skrytí i opravdoví hrdinové, vedle toho závistivci a udavači, kteří se drží při zdi, aby přežili, a ti, kteří se dostanou do soukolí, jež je semele.“

Záznam rozhovoru, jehož součástí je i komentování nejzajímavějších a nejpřekvapivějších historických snímků, najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované