Hlavní obsah

Spojí se USA s Velkou Británií? Blair se znovu sešel s Trumpovým poradcem

Tony Blair možná bude radit Donaldu Trumpovi.

 

Reklama

Bývalý britský premiér by se mohl stát Trumpovým poradcem pro Blízký východ.

Článek

Britský expremiér Tony Blair se od loňského září už třikrát v ústraní sešel se zetěm a zároveň poradcem nového amerického prezidenta Jaredem Kushnerem. Podle britského tisku spolu řešili možnost, že by se Blair stal Trumpovým poradcem, nebo zvláštním zmocněncem či vyslancem pro mírový proces na Blízkém východě.

V řešení izraelsko-palestinského konfliktu se ostatně Tony Blair po svém odchodu z funkce silně angažoval. Byl jednou z hlavních tváří takzvaného blízkovýchodního kvartetu, tedy společné iniciativy Evropské unie, OSN, Spojených států a Ruska, která usiluje o usmíření Izraele s Palestinou.

Tony Blair není prvním Britem, o kterém se spekuluje, že by mohl radit Donaldu Trumpovi. Už během prezidentské kampaně se Trump několikrát sešel s Nigelem Faragem, dnes již bývalým vůdcem britské euroskeptické strany UKIP. Na Twitteru se nechal slyšet, že by Farage byl skvělým velvyslancem Británie v USA, mluvilo se o tom, že by Farage Trumpovi asistoval s vyjednáváním americko-britských pobrexitových smluv.

USA jako 54. člen Commonwealthu?

Spojené státy mají s Velkou Británií tradičně velmi těsný vztah, označovaný jako special relationship. Velmi dobře spolu vycházeli třeba Margareth Thatcherová a Ronald Reagan nebo Tony Blair a George Bush mladší. Trump chce na tuto tradici navázat. Prvním zahraničním hostem v Bílém domě po Trumpově zvolení byla Theresa Mayová a americký prezident doufá, že brzy podnikne oficiální cestu do Spojeného království a setká se mimo jiné s britskou panovnicí Alžbětou II.

List The Telegraph přišel s exkluzivní informací, že by se Spojené státy mohly stát přidruženým členem Commonwealthu, tedy volného sdružení Velké Británie a jejích 53 bývalých kolonií a dominií.

Donald Trump a Rusko, vztah, který vyvolává mnoho otázek.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované