Hlavní obsah

TOP 09 hledá nového předsedu, den první. Jiří Pospíšil zatím nemá protivníka

První den sjezdu TOP 09 se proti Jiřímu Pospíšilovi nikdo nepostavil.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Jen složitě hledá strana na svém sjezdu náhradu za Miroslava Kalouska. Ten se rozhodl po neúspěchu v parlamentních volbách znovu nekandidovat.

Článek

Během neděle si má TOP 09 zvolit nové vedení. Do čela strany, která se v říjnových volbách na poslední chvíli přehoupla přes pět procent a jen tak tak se dostala do Parlamentu, se nikdo příliš nehrne.

V sobotu stále platilo, že jediným kandidátem na předsedu zůstává europoslanec Jiří Pospíšil.

„Počkejme, uvidíme, jak volba dopadne, nechci dneska (v sobotu - pozn. red.) vůbec hodnotit svoje možnosti,“ uvedl ke kandidatuře Pospíšil.

„Jiří Pospíšil je určitě zkušený politik, ale má podobný limit jako já. Jako já jsem limitovaný svým někdejším působením v KDU-ČSL, tak on je limitovaný dlouholetým působením v ODS,“ řekl o jediném kandidátovi stávající předseda Miroslav Kalousek.

Markéta Pekarová Adamová lituje především toho, že se ve straně neobjevil žádný protikandidát. „Je to fakt, který je teď třeba přijmout. Teď už s tím nic nenaděláme,“ komentovala to Pekarová Adamová.

Karel Schwarzenberg, jeden ze zakladatelů TOP 09, na sněmu řekl, že nový předseda to bude mít těžké. Od strany, která spadla k pěti procentům, obvykle dávají partneři ruce pryč, zmínil během svého proslovu. Bude proto podle něj potřeba, aby nové vedení tvrdě pracovalo na tom, aby strana obnovila důvěru mezi voliči.

Reklama

Související témata:

Doporučované