Hlavní obsah

TOP 09 sází na neúspěšné prezidentské kandidáty. Hlavní hvězda Drahoš na tiskovku nedorazila

Přenos tiskové konference TOP 09.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

TOP 09 zahajuje kampaň před komunálními a senátními volbami. Do boje o Senát vyšle kandidáty na prezidenta Fischera a Drahoše nebo rektora Masarykovy univerzity Beka.

Článek

TOP 09 dnes představí svou kampaň a hlavní kandidáty do říjnových senátních a komunálních voleb. Hlavní hvězdou měl být Jiří Drahoš, neúspěšný prezidentský kandidát, který se bude ucházet o senátorské křeslo v okrsku Praha 4. Na tiskovou konferenci ale nedorazil.

S podporou TOP 09 bude do Senátu na Praze 12 kandidovat i další poražený prezidentský kandidát Pavel Fischer. „Chci svou prací v Senátu přispět k tomu, aby se naše republika neztratila z té správné mapy,“ uvedl diplomat Fischer.

V Brně-městě se bude chtít stát senátorem s podporou TOP 09 rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Podobně jako jiné kandidáty představené na tiskové konferenci, i Beka podporuje vícero stran a hnutí: STAN, TOP 09, Zelení a ODS.

Za okres Teplice bude kandidovat předseda představenstva tamního prvoligového fotbalového klubu Pavel Šedlbauer. V Praze 8 se bude s podporou TOP 09 ucházet o křeslo senátora přednosta ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce Pavel Dungl.

Na Benešovsku se chce senátorkou stát bývalá kastelánka hradu Český Šternberk Terezie Radoměřská. Na Rokycansku potom Martin Uhlíř, který ještě jedná o podpoře s Liberální ekologickou stranou a Piráty.

Podzimní volby budou také prvními volbami, do nichž stranu povede coby lídr Jiří Pospíšil, jenž se stal předsedou po otcích zakladatelích - Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi.

„Jsme přesvědčeni, že Senát není žvanírna, která zdržuje předsedu vlády v jeho manažerských rozhodnutích,” řekl předseda TOP 09 Pospíšil v narážce na některé snahy omezit Senát, například ze strany Andreje Babiše.

Dodal, že senátoři budou držet západní kurz, neoslabí pozici v NATO či EU, proto ani nepodpoří zákon o obecném referendu.

„Máme přes 1200 komunálních politiků. I v obci lze dělat kvalitní pravicovou politiku,“ uvedl při představování vybraných kandidátů do komunálu Jiří Pospíšil. I tady bude nyní často TOP 09 své kandidátky sdílet s jinou stranou či hnutím. V hlavním městě například TOP 09 kandiduje do městského zastupitelstva společně s hnutím STAN. V Pardubicích potom s KDU-ČSL a nezávislými kandidáty.

TOP 09 je těsně před volbami v situaci, kdy se v ní objevují spory o další směřování. Někteří konzervativní zakladatelé partaje vytýkají Pospíšilovi, že ji vede příliš liberálním směrem.

Vyvrcholilo to odchodem bývalé poslankyně Jitky Chalánkové z TOP 09, když ji Pospíšil odmítl schválit jako kandidátku do Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované