Hlavní obsah

Feri opustil TOP 09. Koalice Spolu už maže stopy po jeho kampani

Foto: TOP 09

Plánovaná kampaň Dominika Feriho.

Reklama

aktualizováno •

Exposlanec Dominik Feri vystoupil z TOP 09, z internetu zmizela stránka s jeho kampaní.

Článek

Dominik Feri v pátek vystoupil z TOP 09. Informoval o tom tiskový mluvčí strany Vladan Vaněk. K alespoň dočasnému ukončení členství Feriho v pátek dopoledne vyzvalo předsednictvo strany.

Strana také zahlazuje stopy po plánované předvolební kampani s mladým politikem pod heslem Mám hlas. Na webu mamhlas.cz se nejdříve místo fotografie Feriho objevil snímek z fotobanky. Momentálně už stránka není dostupná a odkaz vede na web koalice Spolu.

Zato se na internetu objevila stránka mashlas.cz, která radí obětem sexuálního násilí, kam se obrátit s žádostí o pomoc. Podle informací přímo na stránce za jejím vytvořením stojí IT kolektiv NoLog.cz.

Podle vedení TOP 09 měl Feri přerušit členství minimálně do doby, než budou řádně vyšetřena podezření vznesená vůči němu. Dvě média – Deník N a A2larm – zveřejnila tento týden svědectví několika žen, které popisují Feriho nevhodné chování a sexuální obtěžování.

„Informace o Dominiku Ferim, které se objevily v médiích, pokládáme za velmi závažné. Obvinění a jednání, které je mu připisováno, považujeme za neakceptovatelné nejenom pro veřejné činitele, ale také pro kohokoliv jiného,“ stojí v prohlášení vydaném po pátečním jednání předsednictva.

Politik jakékoli násilí vůči ženám popírá, přiznal ale „negentlemanské chování“. Hned po zveřejnění svědectví se rozhodl složit poslanecký mandát a odstoupit z pražské kandidátky pro podzimní sněmovní volby. Ve Sněmovně ho nahradí režisérka Olga Sommerová, o obsazení kandidátky se teprve jedná.

„Předsednictvo TOP 09 vyjadřuje podporu všem, kteří mohli být obětí takového jednání. Pevně věříme, že se tomuto případu budou věnovat všechny kompetentní orgány a všechny případy budou co nejdříve pečlivě vyšetřeny,“ píše se dále v prohlášení předsednictva TOP 09.

Po jednání předsednictva se také omluvil senátor Tomáš Czernin za slova, která pronesl v reakci na celou kauzu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy například uvedl, že mu celá věc zavání předvolební kampaní a Feri má podle něj zřejmě čisté svědomí. „Je to celé zvláštní, děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami,“ řekl Czernin v rozhovoru.

Nyní se senátor omluvil všem, kterých se jeho slova mohla dotknout. „Neměl jsem v úmyslu žádným způsobem zlehčovat činy, jichž se měl pan Feri dopustit. Má chyba, za níž se omlouvám všem, kdo kdy byli v situaci oběti sexuálního násilí, je, že jsem neuvážil traumata, která s sebou podobný prožitek přináší. Jako muž své generace jsem projevil příliš málo empatie a konstatoval, že trestný čin, tento stejně jako jakýkoli jiný, má být neprodleně oznámen policii,“ řekl Czernin.

Reklama

Doporučované