Hlavní obsah

TOP 5. Nejdražší brankář v historii nebo posily z Barcelony. Přestupy v Premier League bavily i letos

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kepa Arrizabalaga se stal před nedávnem nejdražším fotbalovým brankářem v historii.Video: David Janeczek, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zástupci anglické Premier League si už minulý rok v září odhlasovali zkrácení letního přestupového období, které letos poprvé skončilo o tři týdny dříve. A to ve čtvrtek. Projděte si pět nejzajímavějších příběhů letošního léta.

Článek

5) Fulham posiloval na poslední chvíli

Nejvíce práce měli během posledního dne přestupového dne ve Fulhamu. Londýnský klub přivedl na poslední chvíli hned pětici fotbalistů.

Trojice Luciano Vietto z Atlética Madrid, Sergio Rico ze Sevilly a Timothy Fosu Mensah z Manchesteru United bude u nováčka Premier League hostovat.

Joe Bryan a André Zambo Anguissa od čtvrtka patří Fulhamu, druhý jmenovaný se navíc stal vůbec nejdražším fotbalistou v historii klubu, když za něj nováček Premier League zaplatil Marseille 30 milionů liber (860 milionů korun).

Zajímavostí je také to, že Fulham utratil během léta více než 100 milionů liber. Tolik peněz ještě nikdy v historii žádný nováček nejvyšší anglické soutěže neutratil.

4) Tottenham vytvořil nový rekord

Naopak v Tottenhamu si s přestupy nelámali hlavu celé léto, protože za nové hráče neutratil londýnský klub ani jednu libru.

Kohouti jsou tak prvním týmem od roku 2003, který nepřivedl během letního období ani jednoho hráče. Právě před patnácti lety se zavedla přestupová okna v létě a v zimě.

Před rokem 2003 mohli hráči v Premier League měnit kluby v průběhu sezony až do konce března, podobně jako třeba v hokeji.

Fanoušci Tottenhamu ale mohou být spokojení, protože Spurs udrželi všechny své opory a do sezony půjdou s totožným kádrem jako před rokem.

3) Everton vykoupil Barcelonu

Zajímavou práci odvedli během posledního dne přestupového období v Evertonu. Klub z Liverpoolu totiž přivedl mladé fotbalisty z kádru Barcelony.

Kolumbijský stoper Yerry Mina, který se ukázal v dobrém světle na letošním mistrovství světa, podepsal v Evertonu do roku 2023 a portugalský záložník André Gomes zase do konce ročníku 2020/2021.

V Evertonu se navíc mohou těšit i na Brazilce Bernarda, který na poslední chvíli posílil klub zdarma a už dříve posílil klub z Liverpoolu další fotbalista Barcelony Francouz Lucas Digne.

Mateřský klub Wayna Rooneyho navíc přivedl v létě i Brazilce Richarlisona, za kterého Everton zaplatil Watfordu 35 milionů liber (1 miliarda korun).

2) Chelsea udělala z Kepy nejdražšího brankáře historie

Nejdražším fotbalistou letošního léta v Premier League je brankář Kepa Arizaballaga. Třiadvacetiletý Španěl stál Chelsea neuvěřitelných 72 milionů liber, což z něj udělalo vůbec nejdražšího brankáře historie.

Před Kepou stojí těžký úkol, v Chelsea bude muset nahradit nejlepšího brankáře letošního mistrovství světa Thibouta Courtoise, který zamířil do Realu Madrid.

Chelsea navíc přivedla do branky během léta ještě veterána Roberta Greena, takže návrat Petra Čecha do klubu, ve kterém strávil 11 let, se uskuteční asi až po konci aktivní kariéry českého brankáře, kdy by zde mohl najít místo v managementu.

1) Z elitních anglických týmů posílil nejlépe Liverpool

Zřejmě nejlépe posílil z elitních týmů Premier League Liverpool. Finalista letošního ročníku Ligy mistrů přivedl hned čtyři zvučné posily.

Brankář Alisson Becker stál tým manažera Jürgena Kloppa 56 milionů liber, Naby Keita z Lipska byl jen o 2 miliony liber levnější a za zmínku stojí i čtyřicetimilionový Fabinho z Monaka. Novým zajímavým jménem na soupisce Liverpoolu je také Xherdan Shaqiri.

Liverpool navíc z důležitých hráčů opustil pouze Emre Čan. Sečteno podtrženo: Liverpool bude patřit mezi největší favority na titul v Premier League.

Reklama

Doporučované