Hlavní obsah

TOP 5: Želvy pouze ženského pohlaví, hororová podívaná z Austrálie a výlet na sibiřské Maledivy

12. červenec 2019: Den očima redaktorky Terezy Novákové.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Výběr událostí 12. července podle redaktorky Terezy Novákové.

Článek

Želvy budou za pár desítek let podle nové studie téměř pouze samičky. A důvodem není nic jiného než klimatické změny. Podle vědců z Exeterské univerzity bude kolem roku 2100 drtivá většina želv na souostroví Kapverdy ženského pohlaví. A to vlivem vysokých teplot. U želv totiž platí pravidlo: Čím větší teplo, tím větší pravděpodobnost, že se z vajíčka vylíhne samička.

Na Kapverdách se rodí želví samičky a v Austrálii padají korely z nebe. Podívaná jako z hororu se naskytla lidem poblíž australského města Adelaide. Na 60 ptáků tam znenadání popadalo na zem. Podle svědků zvířata křičela a přitom krvácela z očí a nosu. Příčinou smrti je podle veterinářů pravděpodobně otrava. Většina zvířat patřila ke chráněnému druhu.

Věděli jste, že nejsou Maledivy jako Maledivy? Fotku jako z ostrovů v Indickém oceánu lze totiž pořídit také na Sibiři. Ruští instagrameři se tam kvůli snímku na sociální sítě sjíždějí k tyrkysovému jezírku. To je ale ve skutečnosti nádrž na odpad z uhelné elektrárny a koupání v ní může vyvolat silnou alergickou reakci. Společnost provozující elektrárnu už vyzvala návštěvníky, aby se k vodě nepřibližovali. Touha po „lajcích” je ale u mnohých silnější.

Reklama

Doporučované