Hlavní obsah

Top byznysmenky v roli matek: Jak zkombinovat práci a domácí výuku

Spolumajitelka Dermacolu Věra Komárová.

Reklama

Zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková, šéfka AAA Auto Karolina Topolová nebo spolumajitelka Dermacolu Věra Komárová. Úspěšné ředitelky a zároveň matky. Jak skloubí kariéru a distanční výuku dětí a jak hodnotí zavření škol?

Článek

„Je to podle mě útok na povinnou školní docházku. Poslední den školy děti obrečely,“ říká Věra Komárová, šéfová a spolumajitelka Dermacolu. Školy se zavřely, děti usedly doma k počítačům a rodiče se snaží kombinovat jejich doučování se svou prací. A že to moc dobře nejde, ví úspěšná podnikatelka a matka tří dětí Věra Komárová už od jara. Stejně jako desítky tisíc dalších žen v Česku.

„Při první vlně a prvním uzavření škol jsem pracovala celé dny na vývoji dezinfekcí, antibakteriálních gelů a mýdel a děti byly doma s chůvou. Každý den k nim docházela na dvě hodiny trenérka na cvičení a občas učitelka hudby. Stejně jim ale moc chyběla společnost kamarádů,“ dodává Věra Komárová s tím, že starší dcera, která své spolužáky neviděla dlouhých šest měsíců, z toho začala mít psychické problémy. Právě s ohledem na děti a jejich potřeby Komárová před distanční výukou varuje. „Zrušení školní výuky má negativní dopad,“ je přesvědčena.

V práci neuberu, doma přidám

Distanční výuka se ale podepisuje i na rodičích. Skloubit učení a kariéru je mnohdy nad lidské síly a zejména ženy ve vedoucích funkcích musí jet na sto procent v obou směrech. Dokazuje to i průzkum, který Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek uspořádala mezi svými přibližně 160 členkami.

„Polovina žen uvedla, že nemohla ubrat a nemohla na úkor rodiny věnovat byznysu méně času v porovnání s předcovidovou dobou,“ říká Kateřina Haring, prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek. Ve většině rodin (75 %) to byly totiž právě ženy, které musely převzít bezvýhradnou péči o děti a domácnost samy. Sedmnáct procent z nich má přitom děti do sedmi let věku, 40 procent ve věku od sedmi do čtrnácti let.

Každá druhá matka-podnikatelka přitom potvrzuje, že se kvůli online výuce nemůže v denní době věnovat práci a vše dohání po večerech. V průměru si péče o děti, které se učí doma, a s tím spojená péče o domácnost vyžádají tři hodiny denně navíc. „To byl i důvod, že ne všechny ženy-podnikatelky dokázaly na jaře přeorientovat svůj byznys podle potřeb trhu. Zkrátka na to kvůli péči o děti neměly čas,“ dodává Kateřina Haring. Přiznává, že sama by distanční výuku své dcery a pracovní povinnosti bez pomoci svých rodičů nezvládla.

Bez manžela by to nešlo

Další úspěšná manažerka – Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, kam spadají například autobazary AAA Auto – spoléhá na pomoc manžela. „Mám dceru ve druhé třídě, a i když škola zvládla přechod na distanční vzdělávání velice dobře a okamžitě, museli jsme si s manželem vyhradit čas, kdy se s dcerou učíme. Přestože je to psychicky často velmi vysilující, mám výhodu, že se s manželem můžeme vystřídat, a tak nezanedbáváme ani učení s dcerou, ani pracovní povinnosti,“ říká Topolová. Distanční výuku v dnešní době považuje za nevyhnutelnou, byť je to pro většinu rodičů obrovská zátěž.

Otevírají se nůžky

Zakladatelka Zásilkovny a matka tří dětí Simona Kijonková uznává, že tentokrát byla škola jejích dětí na distanční výuku daleko lépe připravena a celý přechod proběhl bez problémů. Velké nebezpečí ale vidí v tom, že tento způsob výuky výrazně rozevírá nůžky podle sociální situace jednotlivých rodin.

„Mám na mysli především dostupnost počítačů a kvalitního připojení. Pro vícečlennou rodinu nebo matku samoživitelku to může být obrovský problém. Jen připomenu, že Česká školní inspekce na jaře uvedla, že během zavření škol bylo nedostupných na deset tisíc dětí. Věřím, že v tomto se situace ve srovnání s jarem zlepšila a děti ze sociálně slabších rodin z výuky nevypadnou. Škody mohou být nenávratné,“ varuje Simona Kijonková.

Její rodina má proti dalším rodičům, kteří teď učí své děti distančně, velkou výhodu. „Zásilkovna i Alensa mého manžela fungují na digitální platformě. Můžeme je řídit online a nemusíme fyzicky sedět v kancelářích,“ říká Simona Kijonková.

Reklama

Doporučované